Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
3D okuliare už nebudeme musieť používať. Univerzita ukazuje, ako na to
Zdielať na

3D okuliare už nebudeme musieť používať. Univerzita ukazuje, ako na to

Zdroj: Profimedia

MASSACHUSETTS / Trojrozmerný obraz z televízora už dávno nie je taký hit ako pri svojom uvedení na trh. Jedným z dôvodov, prečo už nie je tak prijímaný, je potreba využívať špeciálne okuliare, bez ktorých sa trojrozmerný vnem neukáže.

Výrobcovia skúšali rôzne technológie, ktoré by dokázali priniesť 3D obraz bez okuliarov, ale tie boli závislé na tom, aby divák sedel na určitom mieste. Aj jedna z najprepracovanejších variantov, model ZL2 od Toshiby, skončila v prepadlisku technických dejín súčasne s odpredaním celej televíznej divízie spoločnosti Compal Electronics.

Podobný nápad využili v Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT), konkrétne v laboratóriu počítačových vied a umelej inteligencie, pre prototyp tzv. 3D kina.

3D vnem

V spolupráci s Weiszmannovým vedeckým ústavom v Izraeli tak pripravili technológiu, ktorá používa komplexné usporiadanie šošoviek a zrkadiel na to, aby sa vytvoril stanovený počet paralax, ktoré umožnia poslať mierne odlišnú sadu pixelov ku každému oku diváka, aby bol vytvorený stereoskopický 3D vnem.

Práve preto je novinka určená pre kiná, kde môžu byť tieto "lúče" smerované podľa umiestnenia sedadiel.

Zatiaľ je všetko vo fáze prototypu, takže reálneho nasadenia sa môžeme dočkať až za niekoľko rokov, ak teda vôbec.