Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu, varuje WHO
Zdielať na

Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu, varuje WHO

MADRID / Príliš horúce nápoje môžu spôsobovať rakovinu pažeráku. Vyplýva to z prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá teplé nápoje pridala na zoznam možných karcinogénov.

Podľa denníka El Mundo ale organizácia zároveň uviedla, že ak má káva alebo čaje pri konzumácii "normálnu teplotu", rakovinové rizika pre tkanivá nepredstavujú.

"Z výsledkov výskumu usudzujeme, že pitie príliš horúcich nápojov môže byť pravdepodobnou príčinou rakoviny pažeráku," oznámila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC). Jej riaditeľ Christopher Wild ale doplnil, že riziková je teplota, nie samotný nápoj.

Viac ako 65 stupňov

Ako vysvetlil výbor zložený z 23 expertov, za "príliš vysokú" je považovaná teplota vyššia ako 65 stupňov. Štúdie pitia kávy v Číne, Iránu a Turecku a pitia čaju maté v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Urugauji ukázali, že riziko rastie s vyššou teplotou nápoja.

Práve v týchto krajinách pijú oba nápoje obvykle veľmi horúce. Najmenej o teplote 70 stupňov, uviedli vedci.

Povzbudivé účinky a antioxidanty

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny skúmala konzumáciu kávy a maté, ktorý sa pripravuje z juhoamerického stromu Cezmína paraguajská. Oba nápoje majú povzbudzujúce účinky, pretože obsahujú alkaloid kofein, respektíve matein.

V maté je taktiež množstvo vitamínov a minerálnych látok. Niektoré minerálne prvky, najmä draslík a horčík, sú v aj v káve. Oba nápoje obsahujú tiež zdraviu prospešné antioxidanty.

Škodlivé červené mäaso

Agentúra IARC pravidelne reviduje vedecké účinky rôznych prvkov na ľudský organizmus v súvislosti s rakovinou. Minulý rok napríklad zaradila na svoj zoznam možných karcinogénov červené mäso -  teda hovädzie, jahňacie, bravčové či zverinu.

Aj v tomto doporučení IARC zdôraznila, že ľudia toto mäso nemusia prestať jesť, ale mali by sa zamyslieť nad mierou jeho konzumácie.

Pozrite si priloženú reportáž: