Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Svetová zdravotnícka organizácia chce obmedzenia pre červené mäso a údeniny
Zdielať na

Svetová zdravotnícka organizácia chce obmedzenia pre červené mäso a údeniny

BRATISLAVA / I keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že červené mäso patrí medzi potenciálne karcinogény, riziko závisí od miery jeho konzumovania.

Slanina a klobása môžu prispieť k vzniku rakoviny hrubého čreva. Aj keď WHO vyslala do sveta správu o tom, že spracované mäsové výrobky môžu spôsobiť rakovinu, nálepky, aké sú na cigaretách na mäse či šunke neuvidíme.

"To v potravinách nebudeme chcieť nikdy vidieť, ale každopádne platí fakt a argument, že bolo dokázané, že spracované mäsové výrobky a mäsové výrobky ako také, sú potenciálne, respektíve dokázané, karcinogény," tvrdí riaditeľka WHO kancelárie na Slovensku Darina Sedláková.

Údenie, solenie

Ide o také spracované mäsové výrobky, ktorých pôvodná surovina prešla nejakou úpravou pre zvýraznenie chuti alebo pre zvýšenie trvanlivosti, či už ide o údenie, solenie, fermentáciu alebo konzerváciu.

"Je tam veľké množstvo soli, sú tam benzpyreny, ktoré sa tam dostávajú pri údení" vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Množstvo a úprava

Okrem údenín sa v správe WHO spomína aj červené mäso. "Červené mäso patrí medzi potenciálne karcinogény, teda látky, ktoré môžu vyvolať onkologické ochorenia," tvrdí Sedláková.

V ktorom červenom mäse je najviac potenciálnych karcinogénov nie je jasné. "Tak sa to nedá povedať. Dôležitejšie je množstvo a spôsob úpravy. Ak si z voľného chovu urobíte steak medium na otvorenom ohni, bude to rovnaký karcinogén, ako 2 škatuľky cigariet," vysvetľuje Bukovský.

Raz za čas

Odborníci sa zhodujú, že ide najmä o mieru konzumácie červeného mäsa a výrobkov z neho. Ak si dáte kúsok slaniny, či šunky raz za čas a dostatočne mäso upravíte, riziko vzniku spomínaných ochorení výrazne znižujete.

Cieľom WHO teraz bude vylúčiť všetky potenciálne alebo dokázané škodliviny. A usilovať sa budú aj o stanovenie noriem pre obsah alebo objem škodlivín v týchto potravinách.

Pozrite si reportáž Alexandry Kepazovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy