Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Divadlo na oblohe. Merkúr prechádza pred Slnkom
Zdielať na

Divadlo na oblohe. Merkúr prechádza pred Slnkom

BRATISLAVA / Merkúr, malá planéta nazvaná podľa rímskeho boha obchodu a cestovateľov, v pondelok cestuje medzi Slnkom a Zemou. Máme tak jedinečnú príležitosť vidieť ho. Je to drobná bodka na Slnku. Odborníci prízvukujú, že vhodný filter určite nie je zadymené sklo, ani CDčko.

"Je pekná guľôčka, čierny kotúčik, ktorý prechádza popred Slnko," povedala hovorkyňa prezentačného oddelenia SNM Katarína Maštenová. "Človek sa pozerá na normálny obraz s normálnou intenzitou, ak sa nepozrie priamo do okuláru, nehrozí, že by si poškodil zrak. Je to na veľkej ploche, môžu sa pozerať viacerí, preto je to najvýhodnejší a najjednoduchší spôsob," povedal astronóm amatér Henrich Ploczek.

Na zväčšenie je potrebné použiť nejaký druh optiky - kľúčové je nezabúdať na vhodný filter.

Špeciálne filtre

"Je to nutné zväčšiť, najväčšie zväčšenia sú okolo päťdesiatkrát. Nech sa nepozrie do ďalekohľadu, do optiky, do Slnka sa nikdy nepozeráme voľným okom, vždy používame špeciálne filtre," povedala Maštenová.

Ďalšiu možnosť pozorovať - i keď len čiastočný - prechod Merkúru pred Slnkom budeme mať na Slovensku v roku 2019 a celkový prechod dokonca až v novembri 2032.

Merkúr dnes aj vďaka peknému počasiu budeme môcť pozorovať až do zotmenia.

Súvisiace články