Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slnečné počasie láka aj hadov, vyliezajú, aby sa vyhriali
Zdielať na

Slnečné počasie láka aj hadov, vyliezajú, aby sa vyhriali

BRATISLAVA / Jar je už v plnom prúde. Príroda ľudí neodolateľne láka. Všetko naokolo raší a ožíva. Príroda ale láka aj hady. Po zime vyliezajú von, aby sa vyhriali. Odborníci ale tvrdia, že sa nemáme čoho báť, no treba ich rešpektovať.

Príjemné počasie a rozkvitnuté stromy lákajú do prírody nielen ľudí, ale zo svojich úkrytov vyliezajú aj hady.

"Oni sa vyhrievajú na slnku. Preto, že potrebujú dobiť baterky," uviedol predseda Združenia priateľov herpetofauny Milan Kánya.

Iracionálny strach

Podľa odborníkov je strach z hadov iracionálny. "Nie je to vrodené. Malé deti sa ich neboja," tvrdí Kánya.

Väčšina dospelých ale strach má. Na Slovensku máme päť druhov hadov a z nich je iba vretenica jedovatá. Aj tá nie vždy pri uhryznutí vystrekne jed, ktorý pre bežného dospelého človeka i tak nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

"Rizikové môžu byť malé deti alebo vážne chorí ľudia," hovorí Kánya.

Vretenica

Vretenica žije len v severných oblastiach Slovenska. Typická je kľukatou čiarou na chrbte. Samičky sú hnedasté a samci sivastí s tmavou čiarou. "Existujú aj čierne exempláre," dodáva Viliam Vongrej zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.

Na juhozápade Slovenska, v Malých Karpatoch, ju ale nestretneme. "Môžete stretnúť užovku hladkú alebo užovku fŕkanú, tú si ľudia mýlia s vretenicou," ozrejmuje Vongrej.

Užovka stromová

V korunách stromov sa zdržiava užovka stromová. "V ojedinelých prípadoch môže mať dva metre," informuje Vongrej. Zvyčajne má ale okolo metra a je najväčším hadom. Na stromoch sa zdržiava výnimočne. Väčšinou totiž loví v tráve myši a potkany.

"Rimania ich kedysi vysadili u nás na Slovenku v okolí kúpeľov, aby chytali myši a potkany a nešíril sa tak mor," dodáva Kánya.

Hady vyliezajú zo svojich úkrytov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články