Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pozor na nebezpečné vretenice! Aj im sa v Tatrách páči
Zdielať na

Pozor na nebezpečné vretenice! Aj im sa v Tatrách páči

Hadov sa bojí takmer každý! U nás sa síce vyskytujú len druhy, ktorých jed nie je smrteľný, no v prípade uhryznutia môžu nastať vážne zdravotné komplikácie. Na území Tatier už vydali prvú výstrahu pre turistov. Vo vysokej tráve totiž môže číhať vretenica!

Len pred niekoľkými dňami vydali poľskí ochranári výstrahu pred zvýšeným výskytom vreteníc na území poľských Tatier. Je totiž obdobie, kedy začínajú vyliezať zo svojich hniezd. "Už vlani sme pozorovali zvýšenú aktivitu vreteníc a objavili sa aj tento rok. Niektorí dokonca tvrdia, že nikdy nevideli toľko zmijí," hovorí riaditeľ Tatranského národného parku v Poľsku Pawel Skawiński.

Vretenice nútia turistov k disciplíne

V našich aj poľských Tatrách môžete úplne bežne stretnúť vretenicu. Paradoxom však je, že poľskí ochranári ju považujú za svojho najlepšieho pomocníka. "Ľudia sa boja schádzať z turistických chodníkov do trávy, keď vidia tabuľku, ktorá na to upozorňuje. Vretenice nám tak pomáhajú s ochranou parku," tvrdí Pawel Skawiński.

Jed nie je smrteľný, no uštipnutie vyžaduje lekársku pomoc

Aj keď je vretenica jediným jedovatým hadom na našom území, jej jed nie je zvyčajne smrteľný. V prípade uštipnutia ale určite treba vyhľadať pomoc lekára. No a slovenskí odborníci si myslia, že aj keď na prvý pohľad je hadov v slovenských Tatrách viac, tento jav je iba dočasný. "Laik v tomto jarnom období môže mať občas dojem z veľkého výskytu vretenice severskej, ak sa náhodou objaví v priestore, kde desiatky vreteníc vyliezajú zo svojho zimoviska," poznamenáva Marián Šturcel zo Štátnych lesov TANAP-u.

Ak sa teda vyberiete na prechádzku do Tatier, určite si dávajte dobrý pozor a pozerajte sa pod nohy! Lebo nikdy neviete, kedy môžete natrafiť na migrujúcu vretenicu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Pozor na vretenice! Aj im sa v Tatrách páči

TV JOJ

Súvisiace články