Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za chlad a nehostinné podmienky na Marse môže Slnko
Zdielať na

Za chlad a nehostinné podmienky na Marse môže Slnko

COLORADO / Odborníci z NASA už vedia, prečo je Mars takou nehostinou, chladnou a suchou púšťou. Červená planéta bola podľa nich kedysi ako Zem - modrá. Tvrdia, že za to, aká je teraz, môže Slnko.

Mars bol rovnako pohostinný pre život, ako Zem. Lenže prišiel zlom, o ktorý sa postaralo Slnko. A to postupne všetko na červenej planéte zničilo.

"Ešte pred približne 3,7 miliardami rokov bola planéta veľmi bohatá na vodu, lenže slnečný vietor a erupcie na Slnku postupne zničili atmosféru Marsu,"
hovorí výskumník Bruce Jakosky.

Nesprávny čas i miesto

Laicky povedané, Slnko zmietlo atmosféru červenej planéty, ktorá sa postupne v priebehu niekoľkých stoviek miliónov rokov stávala stále nehostinejšou a studenou. Vedci hovoria, že Mars bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

"Z toho pre nás vyplýva otázka, či tam niekedy život aj naozaj bol? Myslím si, že budúcnosť nám poskytne odpovede aj na tieto otázky,"
pokračuje Jakosky.

Žiadna šanca

Mars sa podľa vedcov nemal ako zachrániť. Tým, že planéta nemá magnetické pole, aké má naša Zem, Slnko jeho atmosféru odfúklo slnečným vetrom. Je to zjavné najmä z toho, čo sa na planéte odohráva v časoch silných solárnych búrok.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články