Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Život na Marse? Z planéty sa vyparil oceán vody
Zdielať na

Život na Marse? Z planéty sa vyparil oceán vody

SANTIAGO DE ČILE / Mars za posledné štyri miliardy rokov stratil také množstvo vody, ktoré by vydalo za jeden oceán, zistili vedci skúmaním chemických procesov v atmosfére červenej planéty. Nie je však jasné, či Mars niekedy bol dostatočne teplý, aby mohol mať tekuté oceány.

Výskum uskutočnilo Európske južné observatórium, s podporou observatória WM Keck a NASA, s cieľom zistiť, koľko vody Mars stratil počas svojej histórie.

Prišli k zaujímavým záverom - na Červenej planéte bolo voľakedy toľko vody, že by naplnila celý oceán do hĺbky až 1,6 kilometra. Ten by mohol pokrývať až 19 percent povrchu planéty, píše portál Space.

"Na Marse bolo obrovské množstvo vody, a to zvyšuje pravdepodobnosť, že bol voľakedy obývateľný," potvrdzuje planetárny vedec Geronimo Villanueva z Goddardovho vesmírneho leteckého strediska NASA.

Jeho tím preskúmal stopy vody v atmosfére a vďaka tomu sa mu podarilo lepšie si predstaviť, ako to na Marse v dávnej minulosti vyzeralo. 

Zbytočné nadšenie?

Na Marse sa voda stále nachádza, v ľadovcoch a podzemí. Ak by sme teraz zobrali všetku vodu, čo na Marse je, vytvorili by sme oceán s hĺbkou 21 metrov, tvrdí planetárny vedec Harvardovej školy inžinierstva a aplikovaných vied Robin Wordsworth. Tvrdí, že tieto výsledky ešte nenaznačujú obývateľnosť planéty.

"Výsledky sú úplne v súlade s prevažne chladným prostredím typickým pre vtedajší Mars," hovorí. "Voda mohla byť skôr vo forme ľadu, ako kvapaliny," dodáva. 

Ak má pravdu, z toho, že Mars mal kedysi vlhkú a teplú klímu, nemusí byť nič.

"Teória o oceáne na Marse je veľmi zaujímavá," myslí si Bethany Ehlmann z Kalifornského inštitútu technológií v Pasadene. "Mineralogické dôkazy, ako sú uhličitany či evapority, ktoré sú na Zemi typickým dôkazom oceánov, sa ale stále nenašli," vysvetľuje.

Vedci z NASA zverejnili počítačovú animáciu vody v kráteri, ktorý na Marse existoval pred miliardami rokov. Pozrite sa: