Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nobelovu cenu za medicínu získali bojovníci proti parazitom
Zdielať na

Nobelovu cenu za medicínu získali bojovníci proti parazitom

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získali traja parazitológovia. Írsky vedec pôsobiaci v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výskum hlíst a Číňanka Juju Tu za výskum prispievajúci k liečbe malárie. Mená laureátov oznámil štokholmský Karolínsky inštitút.

"Tohtoroční laureáti vyvinuli spôsoby liečby, ktoré znamenali revolúciu v liečení jedných z najničivejších parazitických chorôb," uviedol Karolínsky inštitút v prehlásení.

Na Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo bolo tento rok nominovaných 327 vedcov, z nich 57 po prvýkrát.

Cenu za fyziológiu a lekárstvo obdržalo doposiaľ celkom 207 vedcov a lekárov, z toho 11 žien. Prvou ženou sa v roku 1947 stala pražská rodáčka Gerty Cori, ktorá ocenenie dostala spolu so svojim manželom.

V piatok cena za mier

Vyhlásením Nobelovej ceny za lekárstvo začal týždeň, počas ktorého bude rovnako vyhlásená v utorok cena za fyziku, v stredu cena za chémiu, vo štvrtok za literatúru a v piatok za mier. Budúci pondelok sa sve dozvie meno laureáta Nobelovej ceny za ekonomiku.

Na vyznamenaných okrem finančnej čiastky vo výške ôsmich miliónov švédskych korún (856 421 eur) čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniále. Ten sa uskutoční v deň výročia smrti Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelovu cenu za mier odovzdajú v nórskom hlavnom meste Oslo. Ceny za lekárstvo, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme.

Zdielať na

Súvisiace články