Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nádej pre neplodných mužov. Vedci vytvorili spermiu z kože
Zdielať na

Nádej pre neplodných mužov. Vedci vytvorili spermiu z kože

BRATISLAVA / Neplodnosť trápi množstvo párov, ktoré sa márne snažia počať dieťa. Genetické vady sa údajne častejšie vyskytujú u mužov. Vedci ale prišli s prevratným zistením, ktoré dáva novú nádej aj takýmto pánom.

Problémy s plodnosťou

Vedci vytvorili bunky spermií z kože mužov, ktorí kvôli genetickej vade nemôžu mať deti. Technika je do budúcnosti veľkou nádejou pre neplodných mužov.

Experti považujú toto zistenie za zásadné, čo sa týka ďalšieho štúdia vývoja spermií a liečby neplodnosti. "Naše výsledky sú veľmi dôležité pri štúdiu vývoja mužských spermií," potvrdil Reijo Pera z Inštitútu biológie kmeňových buniek a regeneratívnej medicíny.

"Dokonca by sme mohli byť schopní transplantovať kmeňové bunky priamo do semenníkov mužov s problémami s plodnosťou," dodal.

S neplodnosťou bojuje 10 až 15 percent párov a genetické problémy postihujú najmä mužov. Najbežnejšou vadou je spontánna strata kľúčových génov na mužských Y chromozómoch. Čo je spúšťačom, zatiaľ nie je známe, píše denník Daily Mail

Nedarí sa vám otehotnieť? Vyskúšajte tigre! Viac v priloženom videu:

Obrovská nádej

Vedci skúmali troch mužov, ktorým chýbali oblasti chromozómu Y spojené s výrobou spermií. Bunky odobraté z kože boli geneticky transformované na pluripotentné kmeňové bunky. Tieto sú schopné vytvárať spermie.

Tento prístup má veľký potenciál pre liečbu jedincov, ktorí majú problémy so stratou spermií alebo pre tých, ktorí prekonali rakovinu a stratili schopnosť produkovať spermie. 

Súvisiace články