Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fínska pošta testuje doručovanie balíkov pomocou dronov
Zdielať na

Fínska pošta testuje doručovanie balíkov pomocou dronov

HELSINKI / Fínska pošta spustila štvordňové testovanie bezpilotných lietadiel, takzvaných dronov. Ak všetko pôjde ako má, už o pár rokov by mohli takéto drony využívať napríklad na rozosielanie tovaru z online obchodov. Poštárom by tak odpadla jedna z ich povinností. O balíčky by sa postarali stroje.

Využívanie dronov pri doručovaní ľahších zásielok testuje fínska pošta. "Stále sa snažíme vylepšiť doručovanie zásielok. Využitie dronov je jednou z možností," uviedol viceprezident Fínskej pošty Jukka Rosenberg.

Počas štvordňového testu lietali drony z Helsínk na neďaleký ostrov s rôznymi typmi zásielok. Pošta by ich rada využila najmä na doručovanie objednávok z online obchodov. Hlavnou podmienkou je, že zásielka nesmie vážiť viac ako tri kilá.

"Bezpečnosť je pre nás najdôležitejšia. Aj preto každý dron kontroluje a ovláda človek na zemi," vysvetlil šéf technikov Tero Heinonen.

Úspešný test

Prvý let dronu s balíkom prebehol na jednotku. Napriek tomu, že dron pristál trochu ďalej, ako bolo v pláne. Zástupca pošty potom balíček odovzdal do rúk fínskej ministerky dopravy, pôšt a telekomunikácií. Technici priznávajú, že takýto spôsob doručovania nie je otázkou týždňov, či dokonca dní.

"Potrvá to ešte najmenej dva či tri roky, kým vychytáme všetky muchy. Do platnosti musia samozrejme vstúpiť aj nové zákony."

Zvýšená premávka vo vzduchu by totiž potrebovala prísne pravidlá, aby sa nestalo, že drony lietajúce príliš nízko narobia viac škody ako osohu. Fínom sa však táto novinka veľmi pozdáva, poštári sa teda určite budú snažiť, aby ju úspešne dotiahli až do konca.

Súvisiace články