Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Originálny nábytok: Rastie priamo zo zeme a je na mieru
Zdielať na

Originálny nábytok: Rastie priamo zo zeme a je na mieru

VEĽKÁ BRITÁNIA / Britský dizajnér tvrdí, že doterajšia výroba nábytku z dreva je postavená na hlavu. Jednoduchšie je podľa neho nechať nábytok vyrásť priamo zo zeme.

Stoličku, ktorá vyrástla priamo zo zeme, mnohí nevideli. Majster sa jej dotkol len nepatrne. Stolička je výmyslom anglického dizajnéra, ktorý tvrdí, že nábytok v súčasnosti vyrábame absolútne neprakticky.

"Ono je to takmer až smiešne. Stromy musia rásť desiatky rokov, potom ich vytneme, rozpílime a rozrežeme a ich časti potom zase spájame," ozrejmuje pestovateľ nábytku Gavin Munro.

Zasadený nábytok

Gavin sa preto pozrel na výrobu nábytku inými očami. Zasadil najvhodnejšie rýchlo rastúce dreviny a namiesto toho, aby im dovolil rásť kadejako do výšky, začal ich formovať do tvaru, ktorý potreboval. S pestovaním nábytku sa hrá už takmer desať rokov. Teraz používa najmä jaseň, platan, liesku a dub.

"Jedna stolička nám vyrastie tak asi za päť až osem rokov. Malú lampičku vypestujeme už do dvoch-troch rokov," dodáva Gavin.

Pestovanie nábytku prirovnáva k zbieraniu úrody. Na začiatku sa toho síce veľa neurodilo, ale teraz žne úrodu každý rok. Za originálne stoličky sú ľudia ochotní zaplatiť aj šesťtisíc eur.

Originálny nábytok rastie priamo zo zeme, pozrite si reportáž:

Súvisiace články