Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátne video NASA ukázalo, ako sa pracuje vo vesmíre
Zdielať na

Unikátne video NASA ukázalo, ako sa pracuje vo vesmíre

Zdroj: youtube.com

VESMÍR / Americký úrad pre letectvo a vesmír NASA zverejnil zaujímavé video. Zachytáva úpravy na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Práce v otvorenom vesmíre nakrútili astronauti Terry Virts a Barry “Butch” Wilmore.

Išlo o rutinné technické úpravy, astronauti všetko nasnímali pomocou takzvanej Go Pro kamery.

Kamera na skafandri

Tú mal Virts pripevnenú na svojom skafandri, a tak zachytil svojim pohľadom "práce" vo vesmíre.

NASA práce na vesmírnej stanici následne zverejnila a vznikli tak unikátne zábery zachytávajúce oboch astronautov.

Záznam pochádza z polovice februára. Na ISS sú dnes Američania a Rusi. Tí ale plánujú do roku 2024 odísť z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Po tomto termíne odpoja tri moduly a použijú ich ako základ vlastnej orbitálnej stanice. Novú základňu bude krajina používať pri príprave expedície na Mesiac, ktorú mieni vyslať do roku 2030.

Fotografie z prác na ISS, /VIDEO NÁJDETE NA KONCI ČLÁNKU/:

youtube.com

youtube.com

youtube.com

Problémový január

Necelý mesiac predtým, ako vznikli tieto zábery, bolo na ISS poriadne rušno. A to pre možný únik amoniaku z chladiaceho systému. Nakoniec sa však ukázalo, že šlo o falošný poplach.

Virts a Wilmore spolu s Taliankou Samanthou Cristoforetti museli opustiť americkú sekciu ISS po tom, ako sa spustil poplach hlásiaci možný únik nebezpečných látok. Astronauti sa preto pripojili k ruskej časti posádky.

Neskôr sa do americkej časti vrátili, no pre zvýšený tlak vzduchu indikujúci prítomnosť škodlivín sa znova presunuli do ruskej časti. Riadiace centrum  nakoniec zistilo, že šlo o falošný poplach spôsobený poruchou počítača.

Úpravy ISS zachytil astronaut Virtz na VIDEO:

Súvisiace články