Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľký tresk nebol, tvrdia vedci
Zdielať na
Veda a technika

Veľký tresk nebol, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Teória veľkého tresku, o ktorej sme sa učili už aj na základných školách, je prekonaná. K žiadnemu veľkému tresku nikdy dôjsť nemohlo. Toto tvrdí kanadsko-egyptská dvojica vedcov. Čo, samozrejme, rozvírilo horúce diskusie medzi fyzikmi po celom svete.

Podľa teórie veľkého tresku bol na samom začiatku jeden nekonečne malý, nekonečne horúci a nekonečne hustý bod, ktorý v určitom okamihu explodoval. "Tam sa začalo to rozpínanie, ktoré vlastne pozorujeme aj dnes, pretože my vidíme galaxie, veľké hviezdne ostrovy, že sa od nás na všetky strany rozbiehajú," informuje fyzik Vladimír Balek.

Fáza stláčania

Rovnako ako vznikla naša galaxia, vznikli aj planéty a naša Zem. Táto teória hovorí o tom, že vesmír mal začiatok v nejakom čase nula. Čo však bolo predtým a kto taký proces spustil, na to táto teória odpoveď nedáva. S odpoveďou ale prišla dvojica kanadsko-egyptských fyzikov.  

"Pred tým začiatkom rozpínania bola akási fáza stláčania," hovorí Balek. Podľa nich vlastne žiadny veľký tresk nebol, vesmír existoval aj predtým podobný ako teraz. Bol iba menší. Vesmír je podľa nich naplnený takzvanou kvantovou tekutinou zloženou z gravitonov. Gravitony by mali byť najmenšie častice gravitačných vĺn.

Uznanie pápeža

"Aj svetlo má nejaké najmenšie porcie energie, hovoríme im fotóny," vysvetľuje Balek. Je kuriózne to, že s touto teóriou prišli len krátko po vyhlásení pápeža Františka, ktorý uznal teóriu veľkého tresku a podľa neho nijako nespochybňuje úlohu Boha ako Stvoriteľa. Nová teória ale podľa nášho fyzika nie je až taká revolučná. 

"Ja v tom nevidím až taký ostrý rozdiel," tvrdí fyzik. Gravitačný zákon síce objavil Isaac Newton, no časticu gravitácie, takzvaný graviton sa zatiaľ nepodarilo ulapiť nikomu. Gravitony sú len teória, rovnako ako teória veľkého tresku.

Pozrite si reportáž redaktora Antona Adamčíka:

Zdielať na

Súvisiace články