Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jednosmerný lístok na Mars. Záujemcov je veľa, peňazí málo
Zdielať na
Veda a technika

Jednosmerný lístok na Mars. Záujemcov je veľa, peňazí málo

AMSTERDAM / O kolonizáciu Marsu je medzi vedcami, dobrodruhmi obrovský záujem. V hre zostáva 100 kandidátov, z nich vyberie holandská spoločnosť Mars One 24 ľudí. Či sa naozaj dostanú na Červenú planétu, je otázne.

Na výzvu spoločnosti Mars One kolonizovať planétu Mars, sa prihlásili tisíce ľudí. Tí chcú dobrovoľne vymeniť život na Zemi za jednosmernú letenku na Červené planétu. Zatiaľ vybrali približne stovku záujemcov.

"Vždy som milovala vedu a vesmír. Vyzerá to, že sa mi môj celoživotný sen splní," teší sa jedna z kandidátok Maggie Lee.

V užšom výbere je 50 žien a 50 mužov. Holandská spoločnosť vyberie 24 z nich, ktorí by od roku 2023 mali začať kolonizovať Mars.

Túžba po dobrodružstve

Mnohých tam okrem vedeckých záujmov ženie túžba po dobrodružstve. "Je to neprekonateľný zážitok. Je to niečo, čo nemôžete zažiť v každodennom živote. Šancu som si jednoducho nenechala ujsť," hovorí jedna z kandidátok, Clare Weedon.

Odborníci pochybujú, či sa misiu podarí za osem rokov splniť. Okrem toho, že projekt je technicky veľmi náročný, bude vyžadovať aj obrovský balík peňazí. Neziskovej spoločnosti Mars One sa zatiaľ z potrených šiestich miliárd eur podarilo nazbierať len 760 000.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články