Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Armstrongova manželka našla kameru, ktorá nakrútila misiu na Mesiaci
Zdielať na

Armstrongova manželka našla kameru, ktorá nakrútila misiu na Mesiaci

OHIO / Astronaut Neil Armstrong schovával v skrini vybavenie, ktoré použil počas prvej misie na Mesiac. Vdova po slávnom Američanovi Carol našla v taške s malými súčiastkami z vesmírnej rakety i kameru, ktorá zaznamenala pristátie jej muža na Mesiaci.

Milovníci konšpiračných teórií, ktorí popierajú výpravu Apollo 11, to budú mať o niečo zložitejšie. Astronaut Neil Armstrong svoj slávny prvý krok na Mesiaci nielen nakrútil, ale kameru si pre istotu aj schoval.

Štyridsaťročné tajomstvo

O tajomstve Armstronga, ktorý zomrel v roku 2012 vo veku 82 rokov, donedávna nikto nevedel, píše The Daily Mail. Vdova po astronautovi našla v skrini kameru spoločne s ďalším vybavením z vesmírnej misie po štyridsiatich rokoch.

"Dostal som email, v ktorom Carol Armstrong píše o vreci s malými súčiastkami, ktoré vyzerajú, že by mohli pochádzať z vesmírnej lode," uviedol Allan Needell z Národného vesmírneho múzea vo Washingtone.

Obsahuje sedemnásť objektov z Apolla 11 vrátane remeňa, ktorým sa kozmonauti pripútali v nulovej a nízkej gravitácii, pomocné svetlá či záložný kľúč.

Veci Neila Armstronga,

Reprofoto/The Daily Mail

Veci sa nemali zachovať, ale...

Najdôležitejším artefaktom je ale šestnásťmilimetrová kamera, ktorá 20. júla 1969 zaznamenala, ako Armstrong spoločne s Buzzom Aldrinom vztyčujú americkú vlajku nad mesačnou krajinou. Kazeta, na ktorej bola historická udalosť zaznamenaná, v kamere nebola. Domov na Zem putovala oddelene.

Kamera s označením 16mm DAC je vzhľadom na to, aké zábery urobila, nesmierne dôležitá. Taška spoločne s kamerou sa pôvodne vôbec nemala zachovať. Mala označenie McDivvit a bola súčasťou lunárneho modulu s označením Orol, ktorý bol zničený.

Vysoká sentimentálna hodnota

Posádka Apolla 11 o vaku so súčiastkami vedela. "Sú to len zbytočnosti, ktoré chceme vrátiť. Ide o súčiastky z lunárneho modulu a koncovky," povedal kedysi Armstrong pilotovi vesmírnej lode Michaelovi Collinsovi.

Neil Armstrong zomrel v auguste 2012, pozrite si priložené video:

Armstrong nebol medzi astronautmi žiadnou výnimkou. Kozmonauti si drobné suveníry z vesmíru odnášajú bežne.

Vdova po Neilovi Armstrongovi na jeho pohrebe,

SITA

Sentimentálna hodnota kamery, ktorá zachytila jednu z najväčších udalostí dvadsiateho storočia, musela byť pre Armstronga mimoriadne vysoká.

Súvisiace články