Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neil Armstrong vystúpil na Mesiac pred 45 rokmi
Zdielať na

Neil Armstrong vystúpil na Mesiac pred 45 rokmi

HOUSTON / Presne pred 45 rokmi pristála na Mesiaci prvá ľudská posádka. Lunárny modul Eagle s americkými astronautmi Neilom Aldenom Armstrongom a Edwinom Eugeneom Buzzom Aldrinom po štvordňovom lete pristál 20. júla 1969 v Mori pokoja na Mesiaci.

O šesť hodín neskôr Armstrong urobil legendárny "veľký skok pre ľudstvo", keď vystúpil na povrch vesmírneho telesa najbližšieho Zemi. Povrch skúmali dve a pol hodiny, zbierali vzorky a fotografovali. Po ich historickej prechádzke po Mesiaci sa úspešne pripojili k veliteľskému modulu Columbia a 24. júla sa vrátili na Zem, kde pristáli v Tichom oceáne.

Misia pristátím na Mesiaci splnila cieľ stanovený v roku 1961 vtedajším prezidentom USA Johnom F. Kennedym, ktorý ako termín na dosiahnutie mesačného povrchu a návrat na Zem stanovil koniec desaťročia. Kennedy sa toho už nedožil, keďže ho zavraždili šesť rokov pred tým.

Pristátie na Mesiaci je dodnes predmetom konšpiračných teórii, keďže v čase studenej vojny išlo o prelomové víťazstvo v nákladných vesmírnych pretekoch medzi Spojenými štátmi a vtedajším Sovietskym zväzom.

Neal Armstrong zomrel v auguste 2012, pozrite si priložené video:

Súvisiace články