Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
USA vytvorili novú ničivú zbraň
Zdielať na

USA vytvorili novú ničivú zbraň

Zdroj: Twitter/ Rzan Faith

WASHINGTON / Americké námorníctvo predstavilo v stredu na výstave futuristických zbraňových systémov vo Washingtone prototyp novej zbrane, ktorá k zničeniu cieľa nepotrebuje výbušnú nálož, pretože projektil letí rýchlosťou šesťkrát vyššou, ako rýchlosť zvuku.

Elektromagnetické delo je ďalekonosná zbraň, ktorá vystreľuje projektily s využitím elektriny namiesto chemických hmôt. "Toto delo je jedným z projektov, ktoré definujú budúcnosť amerického námorníctva," vyhlásil šéf Námorného výskumného úradu Mat Winter. 

Ide o inovatívnu technológiu, ktorá podľa Wintera od základov zmení taktiku námorných jednotiek.

Princíp elektormagnetického dela je jednoduchý. Mohuntý elektrický impulz vyvinie silné elektormagnetické pole.

To pred vystrelením z niekoľkometrovej hlavne, ktorá pripomína posuvnú kovovú tubu na koľajniciach, dodá relatívne ľahkému náboju takú kinetickú energiu a rýchlosť, že jeho účinok prevýši klasickú trhavinu. Narozdiel od nej, elektromagnetické delo spôsobí škodu extrémnou silou nárazu, píše Futuretimeline

Šesťkrát rýchlejšie

Testy ukázali, že elektormagnetické delo šesťkrát prevyšuje rýchlosť zvuku a jeho ničivý účinok sa prejaví na vzdialenosť až 185 kilometrov. Cieľ v tejto vzdialenosti je schopný zničiť za minútu a jedenásť sekúnd.

Delo plánujú vyskúšať na mori už budúci rok. 

Twitter/ Alice Wang

Lacnejšie a menej rizikové

Nová zbraň je výsledkom spolupráce Námorného výskumného ústavu, veliteľstva námorných zbraňových systémov a britskej medzinárodnej firmy BAE, ktorá sa špecializuje an zbrojárenskú a kozmickú výrobu.

Prednoťou munície bez trhaviny bude aj významné zníženie rizika nežiadúcej explózie.

Nemalou výhodou bude i cena projektilu. Ten by mal stáť asi 25 tisíc dolárov, čo je v porovnaní bežnými raketami, ktorých cena sa pohybuje od 500 tisíc do 1,5 milióna dolárov, veľký rozdiel.