Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Žena trpí vzácnym syndrómom. Jej ochorenie nemusí byť na škodu
Zdielať na
Veda a technika

Žena trpí vzácnym syndrómom. Jej ochorenie nemusí byť na škodu

Zdroj: ISIFA/ilustračné foto

WASHINGTON / Štyridsaťosemročná Američanka, ktorá vystupuje pod skratkou SM, trpí vzácnym Urbachovým-Wietheho syndrómom. Ten jej znemožňuje pocítiť jeden zo základných evolučných inštinktov - strach. Jej mozog nevyšle žiaden signál, že je potrebné reagovať na nebezpečenstvo.

Žena žije normálny život, ale nebojácnosť ju handikepuje. V rozhovore pre americké rádio NPR s neurológom Danielom Tranelom priznala, že nemá predstavu, čo je strach. "Je to niečo, o čo sa snažím, ale netuším, čo to je," potvrdila.

Je talentovaná maliarka, má však problém nakresliť vydesenú tvár. Ľudia trpiaci Urbachovým-Wietheho syndrómom majú chrapľavý hlas, okolo očí malé hrbolčeky a v mozgu usadeniny vápnika.

Syndróm je vzácny, má ho asi len štyristo ľudí na svete, píše Washington Post. Žena s pseudonymom SM má od mladosti poškodené emočné jadro v mozgu, ktoré "vyrába" strach.

Život v ohrození

Pred poškodením vraj cítila aspoň strach zo zvierat, ktoré jej mohli ublížiť. Keď sa v nej vedci pokúšajú vyvolať aspoň nejakú reakciu, ukážu jej nebezpečné hady. Musia si však dávať pozor, žena sa jedovatých tvorov bez problém dotkne. 

Američanka veľmi dobre vie, že ju ochorenie môže ohroziť. Chýba jej však rýchla a podvedomá reakcia na nebezpečenstvo. Na jednej strane má v podstate spokojný život. Hrozby si neuvedomuje a môže sa tak ľahko dostať do nešťastnej situácie.

Zdielať na