Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenskí fyzici žnú úspech, chce s nimi pracovať NASA
Zdielať na

Slovenskí fyzici žnú úspech, chce s nimi pracovať NASA

BRATISLAVA / Zásluhou šikovných slovenských fyzikov je ľudstvo opäť o čosi bližšie, aby človek dokázal stáť nohami na Marse. Odborníci z NASA prejavili záujem o takzvanú magnetickú neviditeľnosť, ktorá je výsledkom trojročného výskumu slovenského vedeckého tímu.

Pred dvomi rokmi začali slovenskí vedci skúmať pôsobenie dvoch rôznych materiálov. Magnetu a supravodiča, ktoré sa navzájom odpudzujú. "Ich kombináciou vzniká tvar magnetického poľa, aký potrebujeme," uviedol člen vedeckého tímu Slovenskej akadémie vied (SAV), fyzik Fedor Gömöry.

Záujem NASA

Levitácia, kedy sa magnet vznáša, je možná len vďaka dusíku. Jeho teplota je mínus 196 stupňov Celzia. Podobná je aj zima vo vesmíre. Slovenskí vedci sú schopní vytvoriť nulové magnetické pole.

Oň má veľký záujem NASA, ktorá z Kalifornie vyslala svojho odborníka. Chce, aby naši vedci vytvorili nulové magnetické pole vo veľkosti rúrky tak, aby sa do nej dostala myš.

Levitácia magnetu:

SITA

Vplyv na živý organizmus

Tak zistia nakoľko nulové magnetické pole vplýva na živý organizmus a teda, čo by sa stalo ak by na Mars poslali kozmonauta. "Tieto poznatky nás posúvajú vpred. Mohli by napomôcť k tomu, aby kozmonaut mohol stáť nohami na Marse," hovorí doktorand z NASA Yoh Nagasaki.

"Chcú, aby sme to prispôsobili na tienenie magnetického poľa a
prvé využitie pre pokusy na Zemi. Chcú simulovať podmienky v kozme. My musíme teraz dotiahnuť objekt nato, aby spĺňal vlastnosti čo oni chcú. Tipujem rok. Potom im to odovzdáme a je už v ich rukách ako to využijú,"
dodáva fyzik Fedor Gömöry.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články