Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lietadlo, ktoré mení zážitok z cestovania
Zdielať na

Lietadlo, ktoré mení zážitok z cestovania

DOHA / Katarský dopravca Qatar Airways prvýkrát nasadil Airbus A350 na pravidelnú linku. Nové lietadlo, ktoré je konkurentom americkému Dreamlinerovi, má zatiaľ osemsto objednávok. Ide o najtichší stroj na svete.

V komerčnej leteckej doprave sa po rokoch objavilo ďalšie nové lietadlo. Prvá linka, ktorú nový Airbus A350 XWB absolvoval, bolo spojenie Qatar Airways medzi Frankfurtom a katarskou Dohou, informoval ibtimes.com.

Aerolinky sú prvým zákazníkom Airbusu, ktoré so strojom lietajú.

Emirátom došla trpezlivosť

Šéf Qatar Airways povedal, že ide o lietadlo, ktoré mení zážitok z cestovania. Katarci majú objednaných 80 lietadiel tohto typu, čo predstavuje viac než desatinu z celkového počtu 780 záväzných objednávok.

Výrobňa vo francúzskom Toulouse,

SITA

Niektorým dopravcom došla s čakaním na nové lietadlo trpezlivosť. Emirates napríklad vlani zrušili objednávky na 70 strojov.

"Lietadlo má o štvrtinu menšiu spotrebu. Cestujúci si tak môžu vychutnať mimoriadne tichý let," povedal prezident Airbusu Fabrice Bregier. Stroj je najtichším širokotrupým lietadlom s dvoma motormi na svete. Finálna montáž prebieha vo francúzskom Toulouse.

Sedadlá poskytnú cestujúcim maximálny komfort,

Reprofoto/Jeremy Dwyer-Lindgren

Európska odpoveď na americký Dreamliner

Airbus pracoval na vývoji takmer desať rokov. Prvýkrát sa do projektu pustil v roku 2004. Deväť rokov po tom stroj prvýkrát vzlietol, avšak len minulý týždeň začal prepravovať cestujúcich a prinášať dopravcom peniaze.

Pozrite si prílet nového Airbusu na letisko v nemeckom Frankfurte:

Airbus A350 je európskou odpoveďou na Boeing 787 Dreamliner, ktorý začal prevážať cestujúcich už na konci roka 2011, pripomína USA Today. Z veľkej časti je vyrobený z ľahších kompozitov a zliatin titánu a hliníka. Práve to vedie k nižšej spotrebe.

Novinka namiesto inovácie

Podobe ako Dreamliner mal aj Airbus A350 niekoľkoročné meškanie, než sa prvýkrát odlepil od zeme. Spoločnosť mala pôvodne iba inovovať model A330, ale nakoniec z toho vzišlo celkom nové lietadlo.

Airbus A350 sa bude predávať v rôznych verziách. Do tej najväčšej pridá ďalších 20 sedadiel a celková kapacita stúpne na 389 miest.

Interiér nového Airbusu A350,

Reprofoto/Jeremy Dwyer-Lindgren

Výrobca bude bojovať proti plánovanému Boeingu 777X, ktorý začne lietať v roku 2020.

Súvisiace články