Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Facebook nás má stále viac v hrsti, vlastní všetky naše informácie
Zdielať na

Facebook nás má stále viac v hrsti, vlastní všetky naše informácie

BRATISLAVA / Ak používate Facebook, patríte medzi dva milióny dvestotisíc Slovákov. Mali by ste vedieť, že najväčšia sociálna sieť na svete od nového roka zmenila pravidlá, čím získala prístup k väčšiemu množstvu informácií o vás. Navyše všetko, čo na sociálnu sieť pridáte, sa automaticky stáva jej majetkom.

Na Facebook sa pripájame z mobilu, tabletu, alebo z počítača. Možno o tom ani neviete, ale ak ste sa čo len raz pripojili na sociálnu sieť po novom roku, automaticky ste súhlasili s jej novými pravidlami.

"V zásade pre vás niet cesty späť, jediné čo by som odporúčal, ak s týmto nesúhlasíte - odhlásiť sa z Facebooku a všetok svoj obsah stiahnuť," hovorí odborník na sociálne siete Peter Šebo.

Posúva to ďalej

Facebook už totiž dva roky zbieral dáta na komerčné účely a úderom polnoci nového roka to spúšťa naplno. Môže vedieť o tom, kde ste, aké máte záľuby. Nepredáva však informácie nás, ale o nás - a to je veľký rozdiel. Tie potom na komerčné účely posúva ďalej, svojim klientom.

"Všetky informácie, ktoré Facebooku dáte o tom, čo máte radi, kam chodíte, aké je vaše spotrebiteľské správanie, to všetko je verejná informácia, alebo teda informácia, s ktorou môže Facebook nakladať ako chce,"
pokračuje Šebo.

Aj na Facebooku by sme podľa odborníkov mali myslieť vždy na túto základnú poučku: "Internet má pamäť, čo urobíme dnes, o dvadsať rokov nás môže mrzieť," hovorí riaditeľ odboru prevencie kriminality Jozef Holcim.

Jediné riešenie

Možno ste aj vy zaznamenali rôzne vyhlásenia na stene, kedy nesúhlasíte, aby Facebook s vašimi údajmi nakladal. To je vám ale úplne k ničomu. Tým, že niečo zavesíte na Facebook, sa v podstate vzdávate práva na svoj obsah.

Jedinú možnosť, ktorú tak máte, ak s týmito pravidlami nesúhlasíte, je na Facebooku to zabaliť a už nikdy sa do neho neprihlásiť.

Súvisiace články