Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bankári klamú viac ako väzni, zistili vedci
Zdielať na

Bankári klamú viac ako väzni, zistili vedci

Zdroj: ISIFA

NEW YORK / Ľudia bežne podvádzajú, ale iba tak, aby si to pred sebou dokázali obhájiť. Ako sa zdá, bankári dokážu ospravedlniť väčšie podvody než ostatné profesie. Štúdia publikovaná v časopise Nature popisuje jednoduchý psychologický experiment s mincou a dotazníkom.

Experiment sa inšpiroval ekonomickou teóriou identity, podľa ktorej má každý človek niekoľko "ja", ktoré zohráva vo svojich rôznych spoločenských rolách. V každej situácii sa tak môže správať inak podľa toho, ktorá z jeho osobností sa mu v danej chvíli zdá najdôležitejšia.

Človek sa môže správať ako lojálny zamestnanec, ako odborník so stavovskou cťou a podobne. Vedci sa rozhodli zistiť, či existuje nejaká bankárska osobnosť, ktorú by bolo možné vhodným spôsobom vyvolať.

Bezohľadne za ziskom

V posledných rokoch sa čoraz častejšie skloňuje slovo banková kultúra, ktorá kladie dôraz na zisk. Menej sa zaoberá dodržiavaním pravidiel, či už morálnych alebo legislatívnych, píše nature.com.

Ak je táto domnienka pravdivá, mala by sa prejavovať takto: človek, ktorý sa cíti byť bankárom, by mal ísť bezohľadne za ziskom.

Psychológovia dali ľuďom hrať jednoduchú hru, v ktorej bolo možné lžou zarobiť si peniaze. Účastníci hádzali mincou a hlásili, či im spadla hlava alebo orol, pričom dopredu vedeli, že za jedno dostanú peniaze a za druhé nie.

Odmenou za správne znamenie bolo 20 dolárov a hádzalo sa dokopy desaťkrát. Experimentátori nahlásené výsledky na mieste neoverovali a platili.

Dokonca ani nezaznamenávali, komu čo presne padlo, ale len výsledky celých skupín porovnávali so štatistikou. Ak 50 ľudí nahlásilo, že im všetkým osemkrát z desiatich pokusov padlo platené znamenie, bolo jasné, že nejde o náhodu.

Miera podvodov nad bežnou hranicou

Všeobecne sa môžu výsledky líšiť podľa krajiny a kontextu experimentu, ale vedcom v priemere vychádzalo, že ľudia sú v podstate nečakane poctiví. Zaplatených strán mince nahlásili len pár percent nad 50 percentnou hranicou.

Keď sa ale vedci pokúsili u skúsených bankárov vyvolať ich bankársku osobnosť, výsledky sa významne zmenili.

nature.com

Modrý stĺpec ukazuje, ako by malo vyzerať rozloženie podľa štatistiky. Červená ukazuje, aké výsledky hlásili ľudia z kontrolnej skupiny. Je možné vidieť mierny posun doprava (nahlásených 51,6% namiesto 50% úspečných hodov).

nature.com

Medzi bankármi, ktorým pripomenuli ich profesionálnu identitu, narástli podvody na 58,2% nahlásených úspešných hodov mincou.

Pribudlo podvodníkov a zárobkové znamenie padalo v zhruba 58 percentách hodov. Výrazne tiež proti iným pokusom pribudlo účastníkov, ktorí nahlásili desaťkrát správnu stranu mince.

Vedci do pokusu naverbovali približne 200 zamestnancov bánk a rozdelili ich do dvoch skupín.

Jedna dostala pred samotným hádzaním mince sedem otázok týkajúcich sa ich práce a postavenia v banke. Tá sa podľa predpokladov vedcov mala viac cítiť po rozhovore o svojej práci bankárom. Miera podvodov v nej poskočila nad bežnú hranicu.

V druhej skupine boli výsledky v rámci normálu. Správne znamenie padalo v necelých 52 percentách prípadov.

Autori pokus zopakovali so 120 ľuďmi z rôznych oborov. Vedci v ich prípade nezaznamenali nárast podvodov v skupine, ktorá hovorila viac o práci než o súkromí.

Obyčajný materializmus

Pomyslenie na peniaze robí z ľudí sebcov. Vedci preto pokus zopakovali so študentami, ktorí pred hádzaním mince museli zodpovedať na súkromné otázky o peniazoch a bankovníctve. Ale ani u nich nenašli žiadny rozdiel.

Opakovanie pokusov na iných profesiách ukázalo, že bankári podvádzajú viac než usvedčení zločinci, ktorí si odpykávajú trest vo väzení.

nature.com

Porovnanie s ostatnými profesiami ukázalo, že zamestnanci bankového sektoru podvádzali viac než usvedčení kriminálnici z väzenia. Menej než bol priemer naopak podvádzali doktori.

Autori sa pokúsili dokázať či vyvrátiť hypotézu o tom, že bankári podvádzali iba zo súťaživosti. Za všetkým mohol rovnako stáť aj obyčajný materializmus.

Výskum potvrdil zlú povesť, ktorú bankovníctvo má. Samotný výskum ale ukázal, že to s pesimizmom netreba preháňať.

Ľudia totiž v rámci dotazníkov odpovedali i na otázku, ktorá skupina bude podľa nich najviac podvádzať a v akej miere. Najčastejšie zaznela odpoveď, že najväčší podvodníci budú práve ľudia z oblasti bankovníctva.

Súvisiace články