Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čierny deň pre bitcoiny a milióny. Tokijský finančný dom padol
Zdielať na

Čierny deň pre bitcoiny a milióny. Tokijský finančný dom padol

BRATISLAVA / Čierny deň zažila finančná vychytávka ostatných rokov, ale najmä mesiacov, bitcoin. Virtuálna mena, ktorá desí tradičných bankárov a vlády, a naopak teší modernistov a alternatívcov, či odporcov systému, stratila jednu zo svojich zakladateľských búrz. Jej tokijský finančný dom jednoducho prestal fungovať a ľudia zrazu nevedia, kde sú ich peniaze.

Burza v Tokiu skončila

Okrem toho, že ide o virtuálnu menu, tak jedna z jeho najvýznamnejších búrz so sídlom v Tokiu skončila. V éteri zmizlo tak 354 miliónov dolárov. Pred tokijskú centrálu burzy dorazili už aj nešťastní majitelia bitcoinov. "Mal som tu 311 bitcoinov, čo predstavovali 300 000 dolárov. Vyzerá to tak, že sa vyparili," hovorí obchodník s bitcoinom Kolin Burges. 

Burza začiatkom mesiaca zastavila výbery pre hrozbu podvodov pri transakciách s bitcoinmi a v utorok skončila úplne. Čo je za tým, na sto percent nevie nikto. "Niekto hovorí, že za tým stojí technický problém, niekto hovorí, že zámer a bitcoiny boli ukradnuté," uviedol analytik Saxo Bank Radim Dohnal.

Do hry vstúpili úrady

"Bitcoin sa dá kvalifikovať ako riziková investícia. Musíte jednoducho rátať s tým, že môže prísť deň a na vašom účte bude nula. Garanciu jednoducho nemáte," priznáva rezignovaný šéf burzy MtGox Mark Karpeles.

Celý prípad už začali vyšetrovať úrady. Ako japonské, tak aj americké. "Ministerstvo financií v spolupráci s políciou a ostatnými orgánmi zbierajú v tomto momente informácie o prípade," uviedol hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

Nikto vás nemôže kontrolovať

Ľuďom to peniaze už pravdepodobne nevráti. Od prípadu sa okamžite dištancovali ostatné bitcoinové burzy. Virtuálna mena nepodliehajúca žiadnym regulám má priaznivcov aj na Slovensku. Tí tvrdia, že problém nebol v samotnej mene. "Ono to netreba brať, že tí ľudia bitcoinom prestali veriť. Ľudia nimi stále budú platiť," myslí si bitcoinový fanúšik Martin Petrus.

Napriek problému so zmiznutými bitcoinmi, viacerými jeho výkyvmi, či kritike, že sa cez neho perú špinavé peniaze, svojich nadšencov najmä medzi mladými virtuálna mena nestráca. Má čosi čarovného, jedinečného, čo hnevá systém. "To je na tom to pekné. Nikto vás nemôže kontrolovať, regulovať," dodáva Petrus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy