Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mesiac je k Zemi mimoriadne blízko
Zdielať na

Mesiac je k Zemi mimoriadne blízko

SVET / Supermesiac by mohol byť každý mesiac, ale ten astronomický môžeme vidieť iba niekoľkokrát za život. Ak ste sa v posledných dňoch príliš nevyspali, alebo ste sliepňali nad knihou až do skorého rána, bolo to práve preto. Mesiac bol opäť ku Zemi mimoriadne blízko.

Paríž vo Francúzsku, rakúska Viedeň, Istanbul v Turecku, Bulharsko, Portugalsko, Británia, Izrael, či Malta - no, skrátka nikto na celom svete sa v uplynulých nociach veľmi nevyspal.

Kritické pre senzitívnych

Dôvodom bol Mesiac, ktorý astronauti v tejto polohe nazývajú supermesiac. Toto letu už je tretí a žiaľ aj posledný - mnohí si však istotne vydýchnu. Supermesiac je úkaz, ktorý pripadá na letné mesiace, kedy je hviezda najbližšie k našej planéte na obežnej dráhe a v dňoch splnu. Kritické pre senzitívnych sú aj dni pred splnom a po ňom.

Aby sme mali reálnejšiu predstavu aj v číslach, tak supermesiac je o 14 percent väčší a tretinu jasnejší oproti splnom, kedy je mesiac najvzdialenejšie od Zeme. A to je už poriadne sila.

Kvôli fotografii

Bylinkári a čarodejníci sa na tento vesmírny úkaz veľmi tešia - nedajú dopustiť na jeho magickú moc. Preukázateľné je to aj vedecky. Ľudí však mesiac zaujíma najmä preto, aby si ho mohli odfotiť.

Súvisiace články