Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Českí vedci zatočili s boreliózou, vyvinuli vakcínu
Zdielať na

Českí vedci zatočili s boreliózou, vyvinuli vakcínu

BRATISLAVA/PRAHA / Kliešťová sezóna sa z roka na rok predlžuje. Stúpa preto i počet nakazených lymskou boreliózou, no českým vedcom sa podarilo vytvoriť látku, ktorá pred ochorením chráni.

Červená škrvna, takzvaná erythema migrans, je jeden z dôležitých znakov, že telo človeka znáša poštipnutie kliesťom zle. Pravdepodobné je, že ho hmyz nakazil lymskou boreliózou. 

"Nevedel som sa postaviť ani z postele. Nedokázal som sa ani pohnúť. Odišlo mi celé svalstvo," opisuje príznaky Tomáš, ktorý prekonal lymskú boreliózu.

Ochranou je repelent

"Je to pomerne vážne ochorenie. Dosť vysoké percento pacientov končí v nemocnici," konštatuje infektológ Peter Malinjak.

Okrem červenej škvrny sú typickými príznakmi aj horúčka, triaška, bolesti svalov či únava. Ak sa choroba nelieči, pridružia sa bolesti hlavy, stuhnutie šije, poruchy citlivosti či obrna.

Chrániť sa môžeme jedine repelentom. "Pri encefalitíde sa môžeme chrnáiť aj očkovaním, ale očkovanie proti borelióze zatiaľ nie je. Vieme tomu ale včas predísť," dopĺňa praktický lekár Peter Lipták.

Laboratórna protilátka

V susednom Česku sa vedcom na univerzite v Brne a Olomouci podarilo vytvoriť očkovaciu látku.

"Máme prototyp vakcíny vyrobenej v laboratórnych podmienkach. Musíme ju vyrobiť v klasických výrobných podmienkach a podrobiť ju všetkým potrebným študiám," uviedol Libor Bittner zo sopločnosti vyvíjajúcej imunologické a farmaceutické prípravky.

Kým sa vakcína dostane na trh, ubehnú roky. S očkovaním sa začne približne o šesť rokov.

Súvisiace články