Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec bolestiam chrbta, unikátna metóda má pomôcť
Zdielať na

Koniec bolestiam chrbta, unikátna metóda má pomôcť

BARDEJOV / Takmer jeden milión Slovákov trpí chronickou bolesťou chrbta. Ale svitá im na lepšie časy. Lekári v bardejovskej nemocnici po prvýkrát použili metódu Disc FX. Poškodenú platničku operujú bez skalpela s úspešnosťou viac ako deväťdesiat percent.

Bolesti chrbta sú medzi civilizačnými chorobami na treťom mieste. Hneď po chrípke a nachladnutí. K lekárom dostanú viac pacientov ako bolesti hlavy.

Ivetu začali trápiť bolesti chrbta pred siedmimi mesiacmi. Dnes už nedokáže ani poriadne chodiť. "Keď vstanem, musím to najskôr rozchodiť," hovorí pacientka Iveta.

Bez skalpela

Nová metóda dáva nádej. Lekári aj bez skalpela dokážu odstrániť časť chorej platničky a zničiť nervy, pre ktoré cítia pacienti obmedzujúcu bolesť. Skúsenosti lekárov s unikátnym zákrokom sú viac ako uspokojivé.

"Dá sa povedať, že u niektorých pacientov prináša trvalú úľavu," uviedol anesteziológ Michal Venglarčík. "Robili sme takzvanú kontrolnú skúšku, či u nej existuje bolesť, ktorá vychádza priamo z platničky," tvrdí primár a operatér z bardejovskej nemocnice Róbert Rapčan.

Ambulantný zákrok

"Cítim, že to tlačí do nohy," opisuje svoju bolesť Iveta.Pre pacienta je ambulantný zákrok trochu nepohodlný, ale maximálne jednoduchý. Ak príde pacient ráno, po zákroku je už na obed doma. "Zákrok sa robí v lokálnej anestéze, nevyžaduje si celkovú," tvrdí anesteziológ. 

Iveta absolvovala prvý zákrok unikátnou metódou na Slovensku. Predtým museli pacienti za zákrokom vycestovať. "Doteraz sme všetkých slovenských pacientov robili na našich klinikách v Prahe a v Brne," tvrdí Rapčan.

Pacientku čaká šesťtýždňová rehabilitácia. Už teraz sa ale teší na pocit úľavy. "Budem najšťastnejší človek," dodáva.

Súvisiace články