Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Častý zápal močového mechúra môže spôsobiť neplodnosť
Zdielať na

Častý zápal močového mechúra môže spôsobiť neplodnosť

BRATISLAVA / Svoju sezónu, spolu s pobytom pri vode, štartuje aj zápal močového mechúra. Odborníci varujú, že tento problém neradno brať na ľahkú váhu. Objavuje sa totiž čoraz viac pacientov, u ktorých prerástol do chronického ochorenia. Spôsobiť môže až neplodnosť.

Bolesť pri zápale močového mechúra lekári označujú za jednu z najsilnejších. Podľa štatistík ju zažila každá druhá žena. Stačí, ak sa dlhšie kúpete v chlórovej vode alebo si neprezlečiete mokré plávky a zápal môže byť na svete.

Baktérie

Čo je ešte nepríjemnejšie, približne do troch mesiacov sa až v polovici prípadov zápal močového mechúra zopakuje. Pocit rezania pri močení, pálenie močovej rúry a v krv v moči mnohí absolvujú odznova. Čím viac  opakovaných zápalov prebehne, tým náročnejšie je zistiť ich presnú príčinu.

"Pravdepodobne dochádza k nerovnováhe medzi počtom negatívnych a pozitívnych baktérii, ktoré potom pôsobia na vznik zápalu v rôznych lokalitách organizmu," vysvetľuje urológ Igor Bartl.

Tekutiny

Vtedy je už potrebujete potrebné imunologické vyšetrenie. "Nájdeme kombinované zápaly, buď urogenitálne, alebo respiračné, prípadne tráviaceho systému," tvrdí Bartl.

Ak si ale myslíte, že čím menej budete piť, tým viac zaženiete pocit potreby ísť na toaletu, vedzte, že opak je pravdou. Je to to najhoršie, čo môžete pre seba urobiť.

"Malo by sa to rozdeliť do celodenného prijímania tekutín, aby  prostredie močového mechúra, kde sa koncentrujú baktérie, aby sa ich koncentrácia zrieďovala," dodáva Bartl.

Súvisiace články