Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prevratná novinka. Google testuje šošovku pre diabetikov
Zdielať na

Prevratná novinka. Google testuje šošovku pre diabetikov

SAN FRANCISCO / Google testuje kontaktné šošovky pre diabetikov, ktoré budú schopné sledovať hladinu cukru. Inteligentné kontaktné šošovky v sebe majú zabudované malé čipy a anténu a zisťujú hladinu cukru zo sĺz.

Do šošovky je vložená elektronika

Mohli by tak prípadne nahradiť súčasné testy, pri ktorých sa určuje hladina cukru z kvapky krvi z prsta. Inteligentná šošovka vyzerá na prvý pohľad ako bežná kontaktná šošovka. Vložená elektronika nezakrýva videnie, pretože leží mimo zreničky a dúhovky.

"Jednáme s FDA, ale stále máme pred sebou veľa práce k tomu, aby sa táto technológia stala systémom, ktorý môžu ľudia používať," uviedol Google na svojom oficiálnom blogu. FDA je americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov.

Google rovnako plánuje nájsť partnera, ktorý má skúsenosti s uvedením podobných produktov, ako sú inteligentné šošovky, na trh. K spotrebiteľom by sa nový produkt mohol dostať najskôr za päť rokov.

Rôzne nové technológie

Najväčší internetový vyhľadávať na svete vyvíja rôzne nové technológie, ktoré nesúvisia s jeho hlavným podnikaním. Patrí medzi ne aj auto bez vodiča či balóny, ktoré by prenášali mobilný internet do odľahlých oblastí. Zameral sa rovnako aj na problémy zdravia a v septembri zriadil firmu, ktorá sa venuje boji proti chorobám spojeným so starnutím.

Vo svete sa pracuje aj na iných systémoch, ktoré by boli schopné sledovať hladinu cukru bez toho, aby sa človek musel pichať ihlou. Je medzi nimi aj akási obdoba kontaktných šošoviek od holandskej firmy, ktoré tvorí neviditeľná flexibilná pružina, ktorá sa zastrčí pod viečko.

Jedna z izraelských spoločností zase testuje manžetu na palec a objavili sa aj návrhy senzorov, ktoré by testovali hladinu cukru zo slín. V roku 2001 FDA schválila náramkový monitor. Pacienti sa však sťažovali, že tento test je bolestivý.

Mapy Google v minulosti ponúkli pohľad do ulíc celého sveta, na odľahlé miesta planéty a na podmorskú krajinu. Teraz Google otvoril dvere svojich dátových centier a umožnil verejnosti pozrieť sa, ako to vyzerá na miestach, kde sa rodí internet. Pozrite sa...

Súvisiace články