Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biologické hodiny možno využiť pri liečbe rakoviny
Zdielať na

Biologické hodiny možno využiť pri liečbe rakoviny

BRATISLAVA / Vedci z Univerzity Komenského v Bratislave odhalili súvislosť medzi biologickými hodinami v ľudskom organizme a rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Z výsledkov výskumu trvajúceho od roku 2004 vyplýva, že gén regulujúci okrem iného denné rytmy, teda biologické hodiny, má pre pacienta ochranný účinok. "Tak ako viaceré gény tlmí nádorové bujnenie. Toto zistenie tímu fyziológov z UK je významné pre presné načasovanie terapie," informovala hovorkyňa UK Andrea Földváryová.

V rámci krajín OECD je Slovensko na druhom mieste v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Tento typ rakoviny je u nás zároveň druhým najčastejším úmrtím spomedzi tých, ktoré spôsobí nejaký typ rakoviny.

Významný objav Slovákov

Odhalenie prepojenia biologických hodín organizmu s rastom nádoru podčiarkuje využitie chronoterapie - liečby využívajúcej biologické hodiny - v lekárskej praxi.

"Znamená to, že v budúcnosti by liečba ochorenia, ktorým celosvetovo trpí viac ako 1,2 milióna ľudí, mohla byť presne načasovaná tak, aby bola čo najefektívnejšia s čo najmenšími vedľajšími účinkami," vysvetlil Michal Zeman, ktorý spoločne s Ivetou Herichovou vedie tím zaoberajúci sa chronoterapiou.

Liečba rakoviny

Biologické hodiny regulujú denné rytmy. Sú to procesy, ktoré prebiehajú 24 hodín a sú synchronizované svetlom počas dňa. "Je zaujímavé, že bunkový cyklus, ktorého zlyhanie je sprevádzané vznikom nádorového bujnenia, má tiež periódu približne 24 hodín," dodala hovorkyňa UK.

Podľa Herichovej je ďalším novým dôležitým zistením, že aktivita génov sa mení podľa štádia ochorenia nielen v nádorovom tkanive, ale aj v priľahlom zdanlivo zdravom tkanive. Tieto poznatky možno využiť na spresnenie dĺžky úseku, ktorý má byť pri operácii odobratý. "Zistenia našich fyziológov predstavujú veľmi dôležitý krok na ceste k cielenejšej liečbe tohto druhu rakoviny," skonštatoval rektor UK Karol Mičieta.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články