Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pozrite si nové sídlo Apple, je to kozmická loď!
Zdielať na

Pozrite si nové sídlo Apple, je to kozmická loď!

KALIFORNIA / Americký technologický gigant Apple bude mať nové futuristické sídlo! V kalifornskom Cupertine tak vyrastie najlepšia kancelárska budova na svete. Aspoň taká bola predstava zosnulého zakladateľa firmy Apple Steva Jobsa. Informáciu priniesla spravodajská stránka televízie CNN.

Materská loď

Spoločnosť Apple dostala povolenie na výstavbu komplexu "Apple Campus 2", ktorý sa stane zároveň aj jej novým sídlom. Hlavná budova nazývaná "Materská loď", sa bude rozprestierať na ploche 260-tisíc štvorcových metrov a bude ležať v umelo vytvorených lesoch v severovýchodnej časti mesta Cupertino. Rozpočet na výstavbu dosahuje neuveriteľných 5 miliárd amerických dolárov a stále narastá. Len pre upresnenie, je to ešte o miliardu viac ako bude stáť nové Svetové obchodné centrum v New Yorku, píše sa v článku na stránke televízie CNN.

Budovu navrhol známy architekt Norman Foster. Radnica mesta Cupertina v utorok podľa očakávaní schválila výstavbu nového sídla spoločnosti Apple. Magazínu Wired sa potom podarilo získať vizualizácie stavby priamo z mestského archívu a tak sa nimi môže kochať celý svet.

Sen Steva Jobsa

Tieto dokumenty a obrázky nám približujú predstavu samotného zakladateľa firmy Steva Jobsa, ktorý chcel vytvoriť "najlepšiu kancelársku budovu na svete, ktorá by podporovala inovatívnosť zamestnancov." Práve Jobs mal stáť za prvotnými návrhmi futuristického komplexu, píše CNN.

Určite najvýraznejšou črtou nového areálu je "Materská loď" a teda hlavná budova sídla. Pohltí až 12-tisíc zamestnancov a vďaka jej tvaru dostala prezývku "šiška". Prvá fáza projektu sa má dokončiť v roku 2016 a zastrešuje výstavbu hlavnej budovy, posluchárne, fitness centra, obrovského parkoviska pre 2 400 vozidiel a veľkého parku. Areál nového sídla Apple nebude výhradne len pre potešenie svojich zamestnancov. Každých pár mesiacov vyberú skupinu ľudí, ktorá bude mať povolené navštíviť toto unikátne "hniezdo" technologického giganta. 

Legenda Steve Jobs

Počítačový génius, technologický guru. Aj takýmito prívlastkami svet častoval Steva Jobsa (†56), muža v roláku a džínsoch. Zomrel v októbri 2011 a stal sa legendou. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články