Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Michal (11) ohúril NASA. Školskou prácou o výrobe piva
Zdielať na

Michal (11) ohúril NASA. Školskou prácou o výrobe piva

COLORADO / Kariéru Michala (11) odštartovala obyčajná laboratórna práca do školy. Všimli si ju totiž odborníci z americkej NASA a zapáčila sa im natoľko, že mu dali priestor na svojej najbližšej misii.

Výroba piva ako školská práca

Podstatou jeho školskej práce bola výroba piva. "Toto som vôbec nečakal. Chcel som iba vytvoriť projekt, aby som dostal v škole dobrú známku," hovoríMichal Bodzianowski. 

11-ročný žiak dobrú známku za svoj projekt aj dostal. Tam sa to však neskončilo. Jeho prácu si všimla americká NASa a okamžite ju zaujala. Jej podstatou je výroba piva, ktoré sa dá konzumovať vo vesmíre. "Pivo si väčšina ľudí spája s mejdanmi a alkoholom. V skutočnosti má aj liečivé účinky," hovorí Michal.

Liečivé účinky chce využiť NASA

A práve tie chce NASA využiť. Už o dva mesiace odštartuje na medzinárodnú vesmírnu stanicu misia, ktorá na palube ponesie aj Michalov pokus. Chcú vyskúšať, ako pivo kvasí vo vesmíre.

"Toto je skvelý spôsob, ako deťom dokázať, že dať si záležať na svojej laboratórnej práci je dôležité," hovorí Sharon Combes, Michalova učiteľka. Teší sa Michal, tešia sa učitelia, najväčšiu radosť však majú vedci z NASA. Ak by sa jeho nápad vo vesmíre osvedčil, výrazne by pomohol kozmonautom počas ich pobytov vo vesmíre.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články