Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prasatá zachránia životy chorých, zistili vedci
Zdielať na

Prasatá zachránia životy chorých, zistili vedci

BRNO / Prasatá pomáhajú ľuďom. Toto zviera sa totiž v mnohých smeroch podobá ľuďom, takže vedci si na ňom môžu skúšať svoje postupy. V Brne tak vykonali unikátnu a náročnú operáciu srdcovej chlopne pri mimotelovom krvnom obehu. A na operačnom stole mali práve prasiatko. Cieľom výskumu je vytvorenie novej, odolnej chlopne zo srdca geneticky upraveného prasaťa. Mohla by nahradiť poškodené chlopne ľudí.

Voperujú ju ľuďom s vadami

Ten zákrok je jedinečný. Trvá celkom štyri hodiny a je nesmierne náročný. Lekári pri ňom jednému prasaťu odoberú srdcovú chlopňu a následne ju voperujú do srdca druhého zvieraťa. Po operácii potom odborníci prasa sledujú a monitorujú jeho zdravotný stav.

"Prasa je nám najbližšie, čo do srdca, čo do čriev, čo do vnútorných orgánov," vysvetľuje lekár, vedúci výskumného tímu Pavel Piler. Keď zviera prežije, znamená to veľký úspech. Lekári ale zájdu ešte ďalej. Chcú vziať chlopňu z geneticky upraveného prasaťa, upraviť ju a keď všetko pôjde podľa plánov, v budúcnosti by ju mohli voperovať ľuďom so srdcovými vadami.

Prasacia chlopňa sa menej opotrebováva

"Aby sme túto hypotézu overili, tak musíme odobrať časť srdca a našiť tam časť z toho geneticky modifikovaného, z toho geneticky modifikovaného tkaniva," dodáva Piler.

O tom, že ide výskum správnym smerom svedčí aj prasa, ktoré sa volá Emil. Po operácii má už 5 mesiacov a stále žije. Na začiatku mal pritom 65 kíl, teraz už má skoro štvrť tony. "Bude to samozrejme potrebovať určitý čas, než sa príde k tej fáze tých xenotransplantácií a než sa to bude môcť plne využívať v tej humánnej medicíne," dodáva veterinár Michal Crha.

Pacientov, ktorí potrebujú novú srdcovú chlopňu, stále pribúda. Cieľom výskumu je preto nahradiť štandardné mechanické, alebo biologické chlopne, ktorých využitie je spojené s radom komplikácií, práve geneticky modifikovanou chlopňou z prasaťa. Tá by sa nemala tak ľahko opotrebovať.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články