Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záhorácka zabíjačka. Po jaterniciach a mäse sa len tak zaprášilo
Zdielať na

Záhorácka zabíjačka. Po jaterniciach a mäse sa len tak zaprášilo

ROHOŽNÍK / V Rohožníku na Záhorí si ľudia pochutnávali na čerstvých špecialitách zo zabíjačky. Aj keď zabili až šestnásť prasiat, bolo to málo. Do dvoch hodín po dobrotách nebolo ani stopy. Svine schudli, ľudia radostne priberali. Všetko bolo pripravené podľa tradičných receptov.

16 prasiat je aj málo

Za dva dni zabili v Rohožníku 16 prasiat. Oslavujú totiž fašiangy. Starosta sa nám posťažoval, že mal problém ošípané zohnať. "Každá slušná dedina potrebuje také 2, 3 svine a tu je 16 málo," hovorí starosta obce Peter Švaral.

"Posledné prasiatko nie je určené len na pochuťku, ale aby aj tí mladí videli staré rohožnícke tradície," informuje obyvateľ obce Jozef. "Do čriev naplníme jaternice a krvavničky," opisujú miestne ženy. V každom stánku predávali výrobky zo svojho prasaťa.

Kto neskoro chodí, sám sebe škodí

Tí, čo si chceli kúpiť zabíjačkové špeciality si museli privstať. "Len čo som stánok otvoril, všetko sa predalo," tvrdí obchodník. Ako sme sa dozvedeli, obyvatelia Rohožníka a okolia si túto zabíjačku nenechajú újsť. "Jaterničky máme, všetko a aj pečienky či oškvarky," hovorí návštevníčka Rohožníka. 73-ročná pani Anna všetkým ponúkala domáce šišky. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy