Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mestečko v ohni. Toto je najväčší chodiaci robotický drak!
Zdielať na

Mestečko v ohni. Toto je najväčší chodiaci robotický drak!

FURTH IM WALD / Ľudia sa skrývajú a trasú od strachu. Na ich mestečko Furth im Wald si totiž zasadol obrovský zúrivý drak, ktorý chrlí oheň na všetko, čo sa hýbe. Tak toto je príbeh, ktorý sa nesie tradičným nemeckým festivalom Drachenstich, prebiehajúcim vždy počas horúceho augusta. Aby však bol dokonalý, zostrojili si Nemci skutočného robotického draka. A ten vie najnovšie chodiť, chrliť oheň a mávať krídlami!

Obrovský chodiaci drak!

Tento rok sa mohli účastníci tradičného ľudového festivalu v Nemecku tešiť obrovskému draku, ktorého majestátne pohyby sú naozaj pôsobivé. Obrovitánsky robot v tvare draka totiž okrem pohybov hlavy, chrlenia ohňa a dymu, krútenia očí, otvárania papule vie aj mávať krídlami, chvostom a napokon sa hýbať!

Furth im Wald, mesto v Bavorsku blízko českých hraníc, si každoročne udržiava tento festival, ktorého pôvod siaha až do stredoveku, kedy bolo mestečko ohrozované a napokon oslobodené od drakov. Preto si mesto podľa stránky bavaria.by vyslúžilo pomenovanie aj Mestečko drakov. A tohtoročný festivalový drak sa možno dostane do Guinnessovej knihy rekordov...

Robotické guinnessové rekordy

Na stránke guinnessworldrecords.com nájdete aj množstvo ďalších "robotických" rekordov. Chodiaci, ale pasívny robot (bez pohonu) technologického Inštitútu Nagoya prešiel v roku 2009 15,2 km za 13 hodín aj 45 minút bez prestávky na bežiacom páse. Štyria roboti americkej firmy Liquid Robotics prelomili rekord v diaľkovom plávaní v marci 2012, kedy cez Tichý oceán prešli viac než 5 900 km!

Za zmienku stojí aj prvá robotická reštaurácia na svete - vznikla v Hong Kongu v júli 2006. Dvaja roboti tu obsluhujú, tretí v kuchyni má povinnosť pripravovať jednoduché jedlá pre zákazníkov. Alebo prvá robotická opatrovateľká detí z Japonska, ktorá dokáže reagovať na dotyk, má oči na rozoznávanie tvárí a okolia, uši na rozoznávanie ľudskej reči, mobil na kontakt s odcestovanými rodičmi a hovorí rečou, ktorá obsahuje 3 000 slov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

bavaria.by

Súvisiace články