Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NASA pri odchyte asteroidu pomáha aj táto Slovenka!
Zdielať na

NASA pri odchyte asteroidu pomáha aj táto Slovenka!

VESMÍR / 7 metrov dlhý a 500 ton ťažký je istý drobček vo vesmíre, ktorého si NASA plánuje pritiahnuť k Zemi a skúmať ho. Tento drobček alebo, ak chcete, niekoľko tonový mrakodrap je totiž vo vesmíre ľahký ako pierku práve vďaka nulovej gravitácii. Na misii NASA však pracuje ešte jedna osôbka, Slovenka - astronómka Eva Schunová.

Je manéver bezpečný?

Svojho drobca v súčasnosti vedci NASA ešte len hľadajú, ale na výber toho majú skutočne veľa. Veď len okolo Zeme je tých asteroidov okolo 100 miliónov. Národný úrad pre letectvo a vesmír chce takúto jednu skalu jednoducho chytiť a pritiahnuť k Zemi. A to tak, že ho jednoducho obalia do fólie a napokon odparkujú pri Mesiaci.

Čo ak by im však tento manéver nevyšiel a jazda asteroidu by skončila na Zemi? "Veľké škody by nespôsobil, maximálne by nejaká tlaková vlna porozbíjala okná," upokojuje Slovenka, ktorá vedcom pomáha, Eva Schunová.

Spoznať a ťažiť

Táto miliónová akcia má dva zámery. Spoznať asteroidy a prirpaviť sa na hrozby, ktoré nám od nich hrozia - presne tak, ako sme boli nedávno svedkami pádu jedného z nich v Rusku. Podľa astronómov nám však podobná situácia hrozí aj o niekoľko desiatok rokov, možno storočí.

Druhý zámer je čisto ekonomický. Asteroid totiž môže byť skvelým zdrojom nerastných surovín, napríklad železa. "Také železo je v podstate najčistejšia forma železa, akú poznáme, taká sa na Zemi vôbec nevyskytuje. Čiže je to v podstate nekonečne nenahraditeľný zdroj železnej rudy a rôznych aj iných vzácnejších kovov," upozornila Schunová.

Vedci špekulujú aj o tom, že by tam mohli nájsť nejaké organické látky, alebo dokonca baktérie. "Je to kľúč k tomu ako vyzerala naša planéta, keď ešte vznikala," hovorí Schunová. Odhadovaný termín štartu misie je v roku 2019. O dva roky neskôr by k asteroidu mala letieť štvorčlenná posádka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články