Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vynašiel som stroj času, tvrdí iránsky vedec
Zdielať na

Vynašiel som stroj času, tvrdí iránsky vedec

TEHERÁN / Mladý iránsky vedec tvrdí, že vynašiel stroj času, ktorý dokáže predpovedať budúcnosť užívateľov až na osem rokov dopredu. Informoval o tom denník Daily Telegraph s odvolaním sa na iránske médiá.

Vraj predpovedá budúcnosť na 8 rokov dopredu

Alí Rázighán (27) z Teheránu si svoj "stroj na cestovanie v čase" dal patentovať u iránskeho štátneho Centra pre strategické vynálezy. Prístroj vraj dokáže na základe dotyku ktoréhokoľvek človeka predvídať jeho budúcnosť na päť až osem rokov dopredu, a to s presnosťou až 98 percent. Predpovede vypracováva za pomoci súboru komplexných algoritmov.

Teheránsky výskumník má už v Iráne registrovaných 179 ďalších vynálezov. Na stroji času podľa vlastných slov pracoval posledných desať rokov.

Rázighán hrdo upozorňuje na skutočnosť, že Spojené štáty venujú na snahy o vývoj podobného sofistikovaného zariadenia milióny dolárov, zatiaľ čo on ho dokázal skonštruovať za zlomok tejto sumy. Prístroj sa podľa neho bez problémov zmestí do bežnej skrine na osobný počítač.

Vedec pritom zdôrazňuje strategický význam svojho vynálezu pre iránsku vládu. Podľa jeho slov môže napríklad predpovedať pravdepodobnosť vojenskej konfrontácie islamskej republiky s inou krajinou, ako aj kolísanie kurzu zahraničných mien či vývoj cien ropy na svetových trhoch.    

Do budúcnosti sa údajne počíta aj masovou produkciou zariadenia a jeho predajom do zahraničia. Takéto plány však nateraz brzdia obavy z možného ukradnutia priekopníckej technológie Čínou.

Číňania by mohli nápad vraj ukradnúť

"V tomto štádiu nedôjde k výrobe prototypu, pretože Číňania by tento nápad ukradli a zo dňa na deň by vyrobili milióny exemplárov," uviedol Rázighán pre iránsku tlačovú agentúru Fars.

Vynálezca priznáva, že niektorí priatelia a známi jeho stroj času odsudzujú ako "snahu hrať sa na Boha" a pliesť sa do ľudských životov i dejín. On sám však zdôrazňuje, že prístroj v žiadnom prípade nie je v rozpore s náboženskými hodnotami islamu.

Zmenu času nie vždy ľudia vnímajú pozitívne. Viac vo videu...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články