Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Internetové diskusie sú plné nenávisti! Takto sa dá brániť
Zdielať na

Internetové diskusie sú plné nenávisti! Takto sa dá brániť

BRATISLAVA / Ak by ste niekomu hrubo vynadali, prípadne by ste sa mu vyhrážali zabitím, zrejme by ste skončili na polícii. Prípadne by si to s vami ten sused vyriešil ručne-stručne... Vo virtuálnom svete ale platia iné pravidlá a ľudia v ňom často strácajú zábrany i slušnú výchovu. Anonymitu mnohí diskutujúci zneužívajú na prejavy rasizmu, či nenávisti - a žiadny trest ich za to nečaká.

Internet "znesie" urážky i prejavy nenávisti

Nenávistné prejavy, ktoré by v reálnom živote boli trestné, sú na internete bežné. Výzvy na zabitie Židov, Rómov, moslimov, velebenie vrahov, či iné rasistické a nenavistné prejavy sú v internetových diskusiách stále častejšie.

"Málokto si uvedomuje, že nejde iba o nejakú frustráciu nespokojných občanov, či nevinné rečičky. Naopak, takáto diskusia vytvára atmosféru, od ktorej je potom iba na skok k násiliu, " hovorí právnička JUDr. Irena Biháriová  z hnutia Ľudia proti rasizmu. Ľudí, ktorých sa to týka sú z toho zdesení!

Opýtali sme sa lesbickej aktivistky Romany Schlesinger a novinárky - Rómky Denisy Havrľovej, ako sa cítia, keď vidia takéto príspevky. "Niekedy to beriem až osobne, pretože aj mňa sa to dotýka.  Tých nevhodných príspevkov je , žiaľ, stále viac a viac," sklamane poznamenáva Denisa Havrľová. 

"Sú to neraz útoky na sexuálnu orientáciu, náboženský a etnický pôvod. V niektorých prípadoch aj vyhrážanie a podobne," konštatuje ľudsko-právna aktivistka Romana Schlesinger.

Ministerstvo vnútra chce zasiahnuť

Ak by ste podobne názory vytlačili na leták a rozdávali, tak riskujete basu, ale pokiaľ sú v diskusii, vidia ich síce tisíce ľudí, no málokedy sú postihované. Problém si uvedomuje aj minister vnútra Robert Kaliňák.

"Radi by sme to vyhodnotili, aj v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a, samozrejme, aj s prokuratúrou, pretože to sú páni trestného konania. Treba stanoviť, kde je tá hranica a označiť čin, ktorý prekračuje pravidlá a pre ktorý je potrebné, aby sa ním orgány trestné v činnom konaní aj zaoberali, " hovorí Robert Kaliňák.

Takto sa dá brániť

Prevádzkovatelia internetových serverov však začali s nenávistnými prejavmi v diskusiách už sami bojovať. Napríklad na sme.sk kvôli rasistickým príspevkom blokujú užívateľov, alebo celu diskusiu.  "Aktuálne sa z anonymných diskusií prešlo na diskusie pod facebookom a tým pádom sú všetky profily verejné," tvrdí Jakub Filo z webovej stránky aktualne.sk

"Podľa IP adresy sa  dá veľmi presne určiť a vypátrať užívateľská stanica," hovorí šéfeditor portálu noviny.sk Martin Kovalík.

Polícia je už v strehu

Aj keď je sloboda prejavu základným ľudským právom, aj táto ma svoje zákonné limity. . "Prispievatelia sa neraz oháňajú slobodou slova. Bohužiaľ, si často neuvedomujú, že sloboda mávať päsťou, končí na špičke niekoho nosa...," dodávaí právnička JUDr. Irena Biháriová  z hnutia Ľudia proti rasizmu.

Polícia už stíhala aj server prop.sk. A nie je žiadny rozdiel medzi prejavmi nenávisti tak v bežnom živote priamo, ako aj v internetových diskusiách. Obe sú rovnako nebezpečné, ale aj trestné!

Tu je stránka špecializovaná na tzv. CYBERHATE, pozrite sa...

ISIFA

Súvisiace články