Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aj Cigáni sú len ľudia, odkazujú Rómovia Slotovi
Zdielať na

Aj Cigáni sú len ľudia, odkazujú Rómovia Slotovi

Aj Cigáni sú ľudia a sú občania tohto štátu, takto reagoval predseda strany Rómskej únie na Slovensku František Tanko na súčasnú billboardovú kampaň SNS. Strana sa na svojich billboardoch Slovákov pýta, "Dokedy budeme doplácať na Cigánov?" či oznamujú, že "Matovič chce dostať Cigánov do parlamentu! Len aby ste to vedeli ...".

Zvažujú trestné oznámenie

Líder jedinej rómskej strany kandidujúcej do parlamentu oznámil, že zvažujú trestné oznámenie, keďže billboardy sú podľa neho rasistické. "Chcel by som poprosiť firmu, ktorá lepila tieto billboardy, aby ich odstránili, pretože sa obávame toho, že v krajine môže nastať veľká nenávisť voči Rómom," uviedol Tanko.

Tanka hnevá, že niektoré politické strany, ktoré sa chcú do parlamentu dostať, vyťahujú tzv. rómsku kartu. Podľa jeho slov sme tu mali za 20 rokov viacero vlád, ktoré rómsky problém nevyriešili. "Pýtam sa pána Slotu, čo ponúkne on Rómom?" dodal Tanko, podľa ktorého bol Slota vo vláde štyri roky a nerobil nič iné, len kritizoval.

Rómsky národ by sa mal spamätať

"Nastal čas, aby sa rómsky národ spamätal," doplnil. Rómsky aktivista Peter Pollák, ktorý sa do parlamentu pokúša dostať na kandidátke Obyčajných ľudí a na ktorého Slota vo svojej kampani naráža, si toto podľa Tanka nezaslúžil. "Pretože sú aj iné strany, ktoré majú na kandidátke Rómov," tvrdí predseda rómskej strany.

Štát podľa Tanka Rómov núti, aby páchali trestnú činnosť a núti ich brať sociálne dávky. Rómska strana navrhuje zbúrať nelegálne osady, dať ľuďom prácu a nediskriminovať ich. "Alternatíva je aj zníženie sociálnych dávok, ja som za to, odoberme im dávky a dajme im adekvátnu robotu," uzavrel Tanko s tým, že nie je pravda, že Rómom sa nechce pracovať.

Matovič si myslí svoje...

Národniari si vzali na mušku Igora Matoviča, ktorého na svojom billboarde vykreslili ako šaša, ktorý chce dotiahnuť do parlamentu cigánov. Matovič neostal Slotovi nič dlžný a billboard je hodný "primitívneho, prepitého, žilinského, zlodejského mozgu."

Národniari sa bránia

Národniari odmietajú, že takáto kampaň by bola zosmiešňujúca. "Nie je to zosmiešňovanie, je to poukázanie na zlyhania niektorých verejne činných osôb a preto sme siahli po takomto expresívnom vyjadrení," uviedla hovorkyňa SNS Jana Benková.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy