Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zrod planéty ONLINE. Prvýkrát v histórii...
Zdielať na

Zrod planéty ONLINE. Prvýkrát v histórii...

VESMÍR / Švajčiarski astronómovia sú údajne blízko veľkého objavu. V oblačnom zhluku prachu a plynu sa vraj neďaleko našej slnečnej sústavy rodí nová planéta. Pokiaľ sa potvrdia výsledky ich pozorovaní, pôjde o vôbec prvý, luďmi priamo sledovaný, vznik planéty. Informuje o tom časopis Astrophysical Journal Letters.

Zrod v sústave hviezdy HD 100546

Vesmírny kvas, ktorý sa údajne pomaly mení v novú planétu trikrát väčšiu ako je najväčšia planéta našej sústavy Jupiter, prebieha v sústave hviezdy HD 100546. Tá je na astronomické pomery relatívne blízko Zeme, svetlo z nej k nám letí 335 rokov.

„Ak je náš objav skutočne rodiacou sa planétou, potom to bude prvýkrát, keď vedci môžu sledovať proces jej formovania a tiež jej vzájomné pôsobenie s okolitým prostredím vo veľmi ranom štádiu,“ povedal astrofyzik Sascha Quanz z univerzity v Zürichu. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Doteraz iba pomocou počítačových simulácií

Doteraz skúmali vedci proces zrodu planét iba prostredníctvom počítačových simulácií. Nový objav by mohol výrazne posunúť dopredu ľudské chápanie toho, ako sa rodili planéty v minulosti, a tiež vniesť nové poznanie do histórie Zeme.

Doterajšie teórie predpokladajú, že veľké planéty, ako je táto, sa formujú tak, že sa na jednom mieste zhlukujú plyny a prach, ktorý zostane po vzniku novej hviezdy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

NASA

Súvisiace články