Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí študenti pomáhajú africkým. Surfovať môžu v offline režime
Zdielať na

Slovenskí študenti pomáhajú africkým. Surfovať môžu v offline režime

BRATISLAVA / Ani bez mobilov, ale ani bez internetu si už dnes nevieme predstaviť svoj život. Všade - doma, v práci, na školách - je efektívnou pomôckou. Nie všetci však majú to šťastie, že majú k dispozícii rýchly internet. Deti v niekoľkých afrických školách to ale trápiť nemusí. Surfovať po webe môžu bez pripojenia. Vďaka slovenským študentom a ich projektu OWNET...

Všetko začalo súťažou informatiky

"Rozmýšľali sme celé leto, čo by sme spravili. No a potom prišla tá myšlienka - čo tak pomôcť ľuďom, čo majú pomalé pripojenie," hovorí o začiatkoch študent Marek Lani. Skupinka slovenských študentov totiž reagovala na medzinárodnú súťaž informatiky. Vymyslieť mali projekt, ktorý by okrem technickej stránky zaujal aj užitočným rozmerom.

Internet v afrických školách funguje len veľmi pomaly. Čím viac pripojených študentov, tým horšie. "Spočiatku sme mali šialenú myšlienku internetového poštára," tvrdí študent Martin Konôpka. Zbierať mal od ľudí so zlým pripojením na internet požiadavky a potrebný materiál by im doniesol na USB kľúči.

Čo je OWNET?

Tento prvotný nápad však študenti vylepšili a vznikol OWNET - inak povedané internet bez pripojenia, alebo vlastný internet. Podľa študentov sa snaží vytvoriť lokálnu časť alebo kópiu webu. Je to systém, ktorý ukladá do pamäte obsah už navštívených a načítaných stránok. Žiaci tak pri ich opätovnom prezeraní už nemusia použiť internet, ale túto internú sieť.

Vďaka študentom STU má jednoduchšie pripojenie na internet k dispozícii 6 stredných škôl v Keni. Na jar by sa tento projekt mal dostať aj do Guatemaly. Študenti však skúšajú momentálne novú verziu a osloviť sa chystajú aj slovenské školy...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články