Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň bez mobilu. Kedysi sme volali z telefónnej búdky
Zdielať na

Deň bez mobilu. Kedysi sme volali z telefónnej búdky

Mobilné telefóny navždy zmenili náš život. Dnes už máloktoré dieťa príde svojho kamaráta vypýtať "von" priamo domov a na schôdzky takisto nechodíme s 10 minútovým predstihom. Všetko vybavíme a posunieme rýchlo a ľahko. Ale dnes by ste mali svoje mobily odložiť do zásuvky a zaspomínať si na staré časy. Dokážete to vôbec?

Prvý mobil meral 33 centimetrov

V roku 1983 sa zmenili životy Američanov a postupne aj ostatných ľudí sveta. Prvý mobilný telefón vážil 800 gramov a meral 33 centimetrov. Pri dnešných modeloch sú to astronomické čísla a rovnako taká bola aj jeho cena, v tej dobe stál 4 000 dolárov. Mobilné telefóny súčasnosti sú oveľa ľahšie a výkonnejšie. "Mobil sa dnes stáva už aj náhradou počítačov," uviedol redaktor IT magazínu Jozef Orgonáš.

Životy ľudí boli pred príchodom mobilu výrazne odlišné ako v súčasnosti. "V tom čase sme randili, takže sme si museli dohodnúť presný čas a miesto. Väčšinou sme sa počkali. Keď do toho niečo prišli alebo sme to vzdali, išli sme domov," hovorí jedna z opýtaných v ankete.

Kedysi to bolo komplikovanejšie

Táto technická hračička nám prostredníctvom internetu dovolí byť v kontakte s kýmkoľvek, takmer kdekoľvek. V neposlednom rade slúži aj na rýchlejšie získavanie a šírenie informácií. "Bolo to komplikovanejšie. Z auta si nikomu nezatelefonoval, akurát z búdky," spomína moderátor TV JOJ Ivan Janda.

Práve telefónne búdky s príchodom mobilov upadli do úzadia. V uliciah nájdete už iba ojedinelé kúsky. Mobily, ale nie sú len nápomocne, častokrát zvonia vtedy, keď najmenej majú a v neposlednom rade nás stoja nemalé financie. "V časoch, keď mobily neboli, tak ľudia nemali potrebu zdieľať toľko informácií, ktoré sú častokrát aj zbytočné," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články