Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ste závislý na telefóne? Dá sa to riešiť
Zdielať na

Ste závislý na telefóne? Dá sa to riešiť

Byť závislý na telefóne? Že to rozhodne nie ste? Položte si teda otázku, kedy ste ho naposledy držali v ruke a či bez neho dokážete prežiť čo i len jeden deň. Mobil má totiž toľko funkcií, že je vždy dôvod, prečo máme nutkanie neustále sa mu venovať.

Keď neviete byť bez telefónu

Mobilný telefón má dnes už asi každý. Možno aj preto, že nám dokáže zjednodušiť život. V istom momente sa ale môžete pristihnúť pri tom, že telefón už nerobí službu vám, ale vy robíte službu telefónu. Na aplikáciách v mobile môžeme byť dokonca závislí. 

"Najdôležitejšie je si to uvedomiť - že naozaj už mám ten problém byť bez telefónu," hovorí psychologička Zuzana Podkonická. Neustálim ťukaním SMS správ a odkazov na sociálnych sieťach, trávime na telefóne naozaj veľmi veľa času. 

Niektorí ľudia si už život bez tejto multifunkčnej vecičky ani nevedia predstaviť. Na prečítanie dobrej knihy či nerušeného pozerania filmu v kine už vďaka mobilnému telefónu nie je čas.

Rady, ako sa závislosti zbaviť

S takýmto zlozvykom sa však dá bojovať. "Môžeme si vypnúť všetky zvuky, ktoré tam sú. Lebo hneď ako nám dá zvukové znamenie, máme tendenciu k tomu telefónu aj ísť," hovorí ďalej psychologička. 

Človek, ktorý pociťuje neustále nutkanie kontrolovať displej, by si mal uvedomiť, že ide naozaj o istý druh závislosti. "Automaticky siahame po tom telefóne a máme potrebu odpovedať, keď nám práve niekto volá alebo, keď nám niečo pípne," tvrdí Podkonická. 

Dôležité je dohodnúť sa sám so sebou a urobiť si plán, kedy sa venovať odpovedaniu na správy a emaily. Ak cítime neustálu potrebu držať svoj mobil v ruke, dajme si odmenu a pozrime sa naň až napríklad vtedy, keď prečítame 10 strán z knihy. A najlepšou prevenciou pred závislosťou bude to, ak ho dokážete na niekoľko hodín úplne odložiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články