Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Politický boj na sociálnych sieťach. Facebook ruší účty
Zdielať na

Politický boj na sociálnych sieťach. Facebook ruší účty

V českej republike prebieha voľba prezidenta. Kandidáti okrem volebných mítingov vytiahli do boja aj sociálne siete. Tie sa totiž stali bežnou súčasťou každodenného života. Politikom tak dávajú vynikajúcu možnosť osloviť veľkú skupinu priaznivcov.

Výraznú podporu Slovákov má na facebooku Iveta Radičová. U našich českých susedov sa však pre istotu poistili. Vo veľkom tam miznú profily ľudí, ktorí sa aktívne zapájajú do podpory prezidentských kandidátov. Je možné zrazu na facebooku prestať existovať?

Kandidáti na českého prezidenta majú na facebooku zriadené oficiálne stránky pre svojich fanúšikov - voličov. Karla Schwarzenberga takto podporuje vyše 203 000 priaznivcov a Miloša Zemana takmer 48 000 ľudí. "Skutočne ostáva v tomto prípade otázkou, či sa jedná o zasiahnutie celej populácie alebo či sa jedná o zasiahnutie populácie, ktorú môžme charakterizovať ako mladšiu," uviedla sociologička Sylvia Porubänová. 

Šéf volebného tímu prišiel o konto

Do podpory sa zapájajú aj fanúšikovia na svojich vlastných profiloch. Niektorí na to však doplatili stratou svojej profilovej stránky. Z facebookového povrchu tak napríklad zmizol profil volebného manažéra Karla Schwarzenberga, Marka Vocela. Možností, ako na to je hneď niekoľko.

Najpravdepodobnejšia je, že ho nahlásilo viacero užívateľov ako nevhodnú osobu, ktorá porušuje pravidlá facebooku. "Ak sa takýchto hlásení nazbiera viac, tak facebook automaticky zablokuje moje konto, pretože to robia stroje, mechanizmy a roboti. Nerobia to ľudia," hovorí IT odborník Jozef Orgonáš.

Na vyšachovanie profilu z najpoužívanejšej sociálnej siete stačia pritom iba desiatky sťažností. Na to aby ste získali profil naspäť, vás čaká séria kontrolných otázok od facebooku. Tento proces však môže trvať aj niekoľko týždňov. Ešte jedna, menej pravdepodobná verzia hovorí o hacknutí účtu na facebooku. "Odhalenie hesla, zneužitie dát. Možné je všetko, ale myslím, že to nebolo tak v tomto prípade,"dodáva Orgonáš.

V USA pod drobnohľadom

V Spojených štátoch sú politické taktiky na sociálnych sieťach 
pod veľkým drobnohľadom. Aj napriek tomu však špekulanti vymýšľajú spôsoby ako oklamať ľudí a počítačových robotov. V poslednej prezidentskej kampani vzbudila pozornosť napríklad istá fotografia s textom "Obama zavolal špeciálne jednotky a oni dostali Ládina. Keď oni volali 
Obamovi, on ich zrušil."

Fotografiu stiahol robot sociálnej siete dokonca dvakrát. Až po 
čase ju nechali s tým, že išlo o zlé vyhodnotenie počítačového robota, 
ktorý chráni sociálnu sieť. Špekulanti z volebných tímov neohovárajú protikandidátov priamo v internetovom článku, ktorý napíšu. To sa predsa nerobí. Ľudí však nasmerujú jednoduchým linkovaním na iný, reálny článok, v ktorom protikandidát vyzerá ako zlá osoba.

Sociálne siete hrali v posledných prezidentských voľbách v USA 
veľkú úlohu. Podľa jednej štatistiky dokonca trhol Obama rekord. 
Fotku, na ktorej objíma svoju ženu, like-li viac ako tri milióny ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články