Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Schwarzenberg hodil do urny lístok bez obálky, jeho hlas je neplatný!
Zdielať na

Schwarzenberg hodil do urny lístok bez obálky, jeho hlas je neplatný!

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v piatok popoludní odvolil v stredočeskej Sýkořici. Jeho hlas ale podľa všetkého bude neplatný, keďže vhodil do urny lístok bez obálky. V tej musí byť každý jeden hlasovací lístok.

Schwarzenberg  teraz dúfa, že voľby neprehraje o tento jediný jeden hlas. "Je to smola, ale nedá sa nič robiť, je to moja vlastná blbosť," povedal na otázku Práva.

Druhé kolo volieb sa začalo

V Českej republike sa začalo druhé kolo prezidentských volieb. O 14. hodine sa v celej krajine otvorili volebné miestnosti, ktoré ostanú prístupné do 22. hodiny. V sobotu sa bude hlasovať od 8. do 14. hodiny.

Na výber sú dvaja kandidáti - expremiér Miloš Zeman a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Na voľbách sa môžu zúčastniť všetci občania Českej republiky, ktorí aspoň druhý deň hlasovania, teda 26. januára 2013, dosiahli vek 18 rokov. 

Očakáva sa tesný súboj. Meno nového českého prezidenta a nástupcu Václava Klausa bude známe v sobotu podvečer. Podľa expertov rozhodujúce slovo budú mať v tomto prípade prívrženci menej úspešných kandidátov či ešte nerozhodnutí voliči. Teda pokiaľ hlasovať vôbec pôjdu.

Prvé kolo vyhral Zeman

Víťazom prvého kola českých prezidentských volieb sa stal expremiér Zeman so ziskom viac ako 24 percent hlasov. Na druhom mieste so stratou menej ako jedného percenta skončil Schwarzenberg, ktorý tak z ďalšieho boja vyradil bývalého predsedu úradníckej vlády Jana Fischera.

Kým ministra podporujú najmä vládne strany, Zemana opozičné, pričom nepriamo sa na jeho stranu pridali aj Klaus, Fischer i další neuspešný kandidát Vladimir Franz.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy