Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do druhého kola volieb idú Zeman i Schwarzenberg
Zdielať na

Do druhého kola volieb idú Zeman i Schwarzenberg

Víťazom prvého kola českých prezidentských volieb sa stal expremiér Miloš Zeman so ziskom viac ako 24 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov hlasovania po spočítaní takmer všetkých hlasov. Na druhom mieste takmer 23 percentami skončil minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, ktorý tak z ďalších bojov vyradil bývalého predsedu úradníckej vlády Jana Fischera. Ten ako veľký favorit získal menej ako 17 percent, čo nestačilo na postup do druhého kola, ktoré sa uskutoční v posledný januárový víkend.

Potešený Schwarzenberg poďakoval svojim voličom a predpovedá tvrdý súboj so Zemanom, ktorého označil za silného súpera, no zároveň aj za muža minulosti. Na jeho tlačovke ešte pred spočítaním všetkých hlasov zaznela aj hymna. Sklamanie neskrýval Fischer, ktorý však "rešpektuje fakty". Sklamanie vyjadril aj premiér Petr Nečas, keďže kandidát jeho strany ODS Přemysl Sobotka získal iba minimálnu podporu voličov.

Ako prví odhlasovali brazílski Česi

Kandidátmi v prvom kole voľby prezidenta sú Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman. Vo štvrtok ústavný súd s konečnou platnosťou zrušil kandidatúru Tomia Okamuru pre nedostatočný počet zozbieraných podpisov.

Najúspešnejší dvaja uchádzači postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať o dva týždne neskôr, 25. a 26. januára. Víťaz v kresle nahradí dosluhujúceho prezidenta Václava Klausa.

Ako prví začínajú hlasovať Česi v Brazílii, kde otvoria volebné miestnosti vo štvrtok o 17:00 SEČ. O hodinu neskôr sa začne hlasovať v Argentíne a v USA.

Favoritmi volieb...

Favoritmi prezidentských volieb sú už dlhší čas expremiéri Jan Fischer a Miloš Zeman, ani jeden však s najväčšou pravdepodobnosťou nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov na víťazstvo už v prvom kole. Podľa posledného predvolebného prieskumu z pondelka by najviac - 25,1% hlasov získal Zeman, Fischera by volilo 20,1% ľudí.

Extravagantný umelec Vladimír Franz skončil tretí s 11,4%, hneď za ním nasleduje minister zahraničia Karel Schwarzenberg (11%) a syn známeho disidenta Jiří Dienstbier (10,6%). Ďalší kandidáti majú len veľmi malé šance na postup do druhého kola. Podľa prieskumu by mala účasť dosiahnuť 69%, čo je najviac od začiatku 90. rokov.

Český parlament odsúhlasil priamu voľbu prezidenta vo februári minulého roku. Voľby odčerpajú zo štátneho rozpočtu asi 655 miliónov českých korún (26 mil. eur). Ďalších najmenej 70 miliónov (2,7 mil. eur) vynaložili na voľby samotní kandidáti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy