Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Novým českým prezidentom sa stal Miloš Zeman
Zdielať na

Novým českým prezidentom sa stal Miloš Zeman

Prezidentské voľby vyhral niekdajší premiér a bývalý predseda ČSSD Miloš Zeman získal 54,8 precenta hlasov. Vicepremiéra a predsedu TOP 09 KArla Schwarzenberga porazil takmer o pol milióna hlasov. Voliť prišlo 59,11 percenta ľudí.

Zeman vyhral vo všetkých regiónoch okrem Prahy. Schwarzeneberg bol úspešnejší okrem hlavného mesta aj v zahraničí a vo väčšine krajských miest. Zeman zvíťazil v Ústi nad Labem, Pardubiciach, Jihlave, Olomouci a v OStrave.

Víťaz volieb si náskok pred svojim súperom udržoval v podstate od začiatku. Po sčítaní prvých okrskov viedol dokonca s náskokom dvoch desiatok percentných bodov. Schwarzenberg síce svoju stratu postupne znižoval, ale skôr len po desatinách percent. Výsledok vôle voličov tak bol jasný už 1,5 hodiny po uzatvorení volebných miestností.

Obaja finalisti získali približne dvakrát viac hlasov než v prvom kole, celkom takmer 5 miliónov hlasov z 8,4 milióna možných. Volebná účasť tak bola zhruba o dve percenta nižšie než v úvodnom kole, kedy prišlo hlasovať 61,31 percenta.

Na Slovensku vyhral Schwarzenberg

Slovenským víťazom českých volieb sa stal Schwarzenberg. Pre Čechov žijúcich na Slovensku bol jednoznačným favoritom! Oproti svojmu protikandidátovi dostal takmer 4-násobne viac hlasov. Ani tie mu však nepomohli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Súvisiace články

Najčítanejšie správy