Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Google ukázal vnútornosti cez Street View
Zdielať na

Google ukázal vnútornosti cez Street View

Mapy Google v minulosti ponúkli pohľad do ulíc celého sveta, na odľahlé miesta planéty a na podmorskú krajinu. Teraz Google otvoril dvere svojich dátových centier a umožnil verejnosti pozrieť sa, ako to vyzerá na miestach, kde sa rodí internet, informuje server technet.cz.

Nuda, nuda, nuda

Pre laika snáď nemôže existovať nudnejšie miesto, než je dátové centrum. Množstvo prístrojov, jeden ako druhý, desiatky kilometrov káblov, rutinná obsluha.

Dátové centrá Google sú povestné svojou efektivitou a opradené pravdivými legendami o vtipných začiatok. Larry Page a Sergey Brinn v rámci šetrenia používali prispôsobené stolné počítače, ktoré kupovali na tucty.

Nová iniciatíva spoločnosti Google, nazvaná "Kde žije internet", chce ukázať verejnosti, ako to vyzerá v datacentrách. Len tak niekto sa tam však nepozrie. Na fotografiách, ktorých autorom je fotograf Connie Zhou, je serverová farma v kalifornskom meste Lenior.

Na biznis? Možno

Google využíva svoj Street View ako sa len dá. Najnovšou prezentáciou ukázal, že nejde len o ulice alebo krajinu. "Okrem nedávneho ponoru pod hladinu oceánu alebo kultúrnych pamiatok sa tak čoskoro možno objaví virtuálna prehliadka administratívnych budov," píše na stránke technet.cz Pavel Kasík.

O dátových centrách Google sa v minulosti písalo predovšetkým v súvislosti so snahou spoločnosti dlhodobo publikovať a propagovať niektoré pokyny a princípy ohľadne architektúry datacentier. Trochu odlišnú cestu zvolil Facebook, ktorý minulý rok časť svojho know-how o dátových centrách zverejnil a dal voľne k dispozícii.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Google

Súvisiace články