Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zabudnite na šoférovanie. Raňajkujte, čítajte, telefonujte za volantom
Zdielať na

Zabudnite na šoférovanie. Raňajkujte, čítajte, telefonujte za volantom

Šoférovanie s rukami na volante? Čoskoro to bude zrejme minulosťou. Pokojne budeme jazdiť so založenými rukami alebo telefónmi v každej ruke. Zázračné autá podobné vozidlám z sci-fi filmov sa už teraz testujú a ich tvorcovia tvrdia, že ich budeme môcť vyskúšať skôr, než si myslíme.

Denná tlač, raňajky, internet

Chcete si radšej cestou do práce prečítať dennú tlač, ako sa sústrediť na šoférovanie? Alebo sa chcete naraňajkovať a to bez rizika havárie? Onedlho to vraj bude možné. V budúcnosti by mali jazdiť autá v kolóne, ktorú vedie profesionálny vodič. Všetky ďalšie autá sa bezdrôtovou technológiou pripoja na centrálny počítač a potom napodobňujú prvé vozidlo. Rovnako zrýchľujú, brzdia či menia smer. "O tomto je technológia. Vrátime vám váš čas, môžete za jazdy relaxovať a nemusíte sa starať o šoférovanie," tvrdí Stefan Solyom, spolutvorca systému.

Automobily môžu vraj bezpečne jazdiť jedno za druhým aj s minimálnym odstupom okolo štyroch metrov a to až rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu. Vodič však môže kedykoľvek opäť vziať do rúk volant a kolónu opustiť. "Poskytujeme nové možnosti. Ak vás baví šoférovanie, pokojne do toho. Ak ale napríklad trčíte v dopravnej zápche alebo práve chcete robiť niečo iné, systém to za Vás preberie," hovorí manažér automobilkyToscan Bennett.

Ekologickejšie jazdenie

Aby takáto jazda bola naozaj možná, budú musieť byť okrem úspešných testov ešte aj zmenené zákony o cestnej premávke v Únii. Tvorcovia systému tvrdia, že takéto jazdenie je ekologickejšie a aj bezpečnejšie, keďže až 80 percent dopravných nehôd spôsobuje ľudský faktor, ktorý je v takejto kolóne odsunutý na vedľajšiu koľaj.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články