Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Smajlík má 30 rokov. Takto vznikol...
Zdielať na

Smajlík má 30 rokov. Takto vznikol...

Smajlík, ktorého často a radi používame v e-mailoch, alebo v sms správach, oslávil narodeniny. Dvojbodka, pomlčka a zátvorka, ktoré symbolizujú úsmev, vznikla 19. septembra 1982 v hlave profesora Scotta Fahlmana z univerzity v Pittsburghu.

Odvtedy teda môžme svoju náladu vyjadriť aj písomne. Tradičný smajlík má dnes už aj mnoho iných variácií - žmurkanie, bozk, vyplazený jazyk, hnev, plač a ešte veľa veľa ďalších.

Používajú ho všetci

Historicky prvého smajlíka poslal vysokoškolský profesor Scott Fahlman. Vymyslel ho preto, aby jeho kolegovia pochopili, čo mysli vážne a kedy žartuje. Šibalské žmurknutie, anjelský výraz, zvracanie alebo hurónsky smiech - na internete nájdeme celé škály smajlíkov. Stali sa tak populárne, že ich využívajú všetci - od tínedžerov cez ich rodičov až po vysokopostavených manažérov.

Smajlíky nájdeme dokonca aj na bratislavských autobusoch! "Úsmevom sa dá dosiahnuť viac, takže dúfame, že vodiči to ocenia a budú dávať MHD prednosť," uviedla hovorkyňa dopravného podniku v Bratislave Agáta Staněková.

Niekedy nie je vhodný

Ak ste fanúšikovia smajlíkov mali by ste vedieť, že ich používanie vždy a všade, nemusí byť vždy len na úžitok. "Nevhodní sú v žiadostiach, v prihláškach, v životopisoch alebo aj v komunikácii so šéfom, ktorého až tak nepoznáme," tvrdí odborníčka na etiketu Oľga Škvareninová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

msn123.org

Súvisiace články